Spring naar de content

Terugkijken: de memorabele eerste toespraak van Thierry Baudet in de Tweede Kamer

Na twee lange weken wachten was het eindelijk zover: ‘s lands ‘belangrijkste intellectueel’, Thierry Baudet, mocht voor het eerst als Kamerlid het spreekgestoelte van de Tweede Kamer beklimmen. En zoals we dit inmiddels van Baudet gewend zijn, deed hij dat met verve.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

In een vrolijk drafje, zonder op een enkele manier zijn euforie te onderdrukken, begaf de voorman van Forum Voor Democratie zich naar het podium. Wat volgde was een monoloog die in een willekeurige Harry Potter-film niet zou weerstaan. In de lingua franca van Thierry – het Latijn – werd de rede afgetrapt. Want niets vertegenwoordigt de gewone man in de Tweede Kamer immers zo goed als een dode taal die door een select groepje intellectuelen, wetenschappers – en een handjevol mijterdragers in de Paapse hoofdkwartieren – gebezigd wordt.

Nederlands

Maar helaas voor de lijsttrekker viel het spreukenboek van Baudet niet in de smaak bij de herkozen kamervoorzitter Khadija Arib. Het relaas werd onderbroken met het vriendelijke doch dringende verzoek om het Nederlands als voertaal toch vooral in ere te houden. Voor onze onvervalste polyglot was dat natuurlijk geen probleem. Baudet schakelde moeiteloos over naar de voertaal van de plebejers en de proletariërs.

Renaissancevloot

In het Nederlandse gedeelte van Thierry’s maiden speech werden er vooral veel dingen afgevraagd als: “Hoe lang stelt het partijkartel ons nog op de proef, terwijl de renaissancevloot klaar ligt?” Hiermee doelt Baudet op de gedoodverfde kabinetsformatie tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks, waar momenteel steeds meer aandacht naartoe gaat. Een samenwerking van deze partijen zou volgens Baudet ‘dezelfde, ratjetoe en dezelfde ondrinkbare cocktail’ worden, waarbij partijen ‘elkaar in een wurggreep houden’.

Hoog tijd dus voor het openbreken van dit partijkartel, het ‘klaverjessen’, zoals het door Baudet treffend genoemd wordt is geen optie, en daarom moet er een mogelijkheid onderzocht worden om een zogenoemd ‘zakenkabinet’ te verwezenlijken en om bovendien kamerbreed uitspraken te doen over vijf belangrijke thema’s. Of je het nu met Baudets’ spraakmakende rede eens bent of niet: met hem (en ook partijgenoot Hiddema) zijn er twee nieuwe gezichten in de Kamer gekomen die ons de komende jaren niet snel gaan vervelen.

Panem et circenses, Thierry. Brood en spelen.