Spring naar de content

Ziet Mark Rutte op tijd het (groene) licht?

In de achterkamertjes van het Binnenhof wordt er gebouwd aan een ‘groenrechts’ kabinet Rutte III. Mark Rutte lijkt speciaal voor zijn toekomstige coalitiegenoot GroenLinks zijn vergane milieu-idealen te hebben opgepoetst, zo bleek ook uit het verkenningsrapport van Edith Schippers. Misschien is dit net op tijd, voordat hij de andere coryfeeën achterna gaat en na zijn politieke carrière spijt krijgt van gemiste milieukansen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Wiek van Gemert

Vanmorgen was er in Trouw te lezen dat Rutte’s voorganger Jan-Peter Balkenende het van groot belang vindt dat er een groen kabinet komt. “De tijd van getreuzel moet voorbij zijn,” zegt de oud-premier. Waren die tijden van getreuzel wellicht de jaren dat hijzelf leiding gaf aan dit land? Want een groot voorvechter van milieu was Balkenende tijdens zijn premiersjaren niet te noemen.

Nekslag

Greenpeace schreef bijvoorbeeld in 2003 dat kabinet Balkende het milieu ‘de nekslag’ gaf. Achter het huidige betoog van Balkenende moet dan ook haast wel iets van spijt verscholen gaan. Hij schrijft: “Vroeger dachten we graag in ‘links’ en ‘rechts’, als het om milieu en duurzaamheid gaat. Dat is een ouderwetse gedachte.”

Balkenende is niet de enige ‘draaikont’ bij het CDA. Ook oud-premier Dries van Agt is op zijn oude dag aardig bijgedraaid. Het is bekend dat hij zich tegenwoordig hard maakt voor de Palestijnse zaak, en dit was voor Van Agt ook reden niet op het CDA te stemmen afgelopen verkiezingen. Op wie hij wel stemde wilde hij niet zeggen, maar wel benadrukte hij graag dat hij ‘grote sympathie, ja zelfs bewondering heeft voor GroenLinks’. De partij die zich bij uitstek hard maakt voor het klimaat, maakt dus ook indruk op Van Agt.

Terlouw

Het betoog tegen het links-rechtsdenken als het om het klimaat gaat, is ook de basis van het manifest van Jan Terlouw. De D66-corryfee die alle leiders van de politieke jongerenorganisaties wist te verenigen om ze een manifest op te stellen voor een duurzamer land. Naast oud-politici zijn dus ook de jongeren duidelijk milieubewust in hun politieke keuzes. Ook Mark Rutte was eens jong.

Als voorzitter van de JOVD pleitte hij nog voor milieuheffingen en voor de kilometerheffing. En wat te denken voor zijn pleidooi voor een groenrechtse VVD in 2008. Ruttes groene verleden werd gisteravond ook besproken bij Pauw. Marianne Thieme zat daar aan tafel en had duidelijk hoop dat Mark Rutte nog ‘te bekeren’ was.

Nijpels

Een van de tafelgasten was ook Ed Nijpels. De oud VVD-leider vond dat Rutte in de campagne ‘te weinig aandacht aan milieu heeft besteed’. De VVD heeft gezegd achter de doelstellingen van de milieu-akkoorden van Parijs te staan en moet volgens Nijpels nu in de formatie ook boter bij de vis doen. De partij moet passende maatregelen treffen om die doelstellingen te halen.

Toegegeven: Ed Nijpels was in kabinet Lubbers II minister van VROM, waarbij de M stond voor milieubeheer. Maar zeker ook na zijn politieke carrière zet Nijpels in op het milieu, zo is hij bestuursvoorzitter Stichting Milieu Centraal en zat hij recent een commissie voor over de duurzame veehouderij. Ook zijn sympathie voor Jesse Klaver steekt hij niet onder stoelen of banken. Bovendien gaf hij gisteren bij Pauw te kennen de ‘manier waarop Thieme de afgelopen jaren politiek heeft bedreven’  te bewonderen. De drie zetels winst van de Partij voor de Dieren waren volgens hem dan ook ‘terecht.’

Rutte

De oud-politici – Balkenende, Nijpels – en politici in wording – de voorzitters die het manifest Terlouw hebben ondertekend, de jonge Rutte – lijken het eens over het belang van een groen kabinetsbeleid. In de fase die daar tussen in ligt lijken deze idealen echter net iets te moeilijk te verkopen aan de burger en verdwijnen ze veelal naar de achtergrond. Als de stropdas aan de wilgen in gehangen en de politieke carrière ten einde is, kan dit nog al eens spijt opleveren.

Dit geldt zeker voor Mark Rutte, want ergens onder de ‘Pleur op-Rutte’ moet nog iets van de ‘Groenrechts-Rutte’ schuil gaan. De formatieonderhandelingen die momenteel bezig is lijkt een uitgelezen kans om deze vergane idealen terug te brengen. Want als Rutte nu niet het groene licht ziet, kan hij later wel eens spijt krijgen.