Spring naar de content

Terugkijken: Poetin spreekt zich definitief uit over Amerikaanse verkiezingsgate

De Russische president Poetin heeft eindelijk duidelijk gereageerd op de vermoedens dat zijn overheid invloed uitoefende op de Amerikaanse verkiezingen. Complotdenkers en de FBI kregen van Vlad een resoluut ‘njet’ te horen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Op een forum in de stad Archangelsk betitelde de Russische leider de beschuldigingen aan zijn adres vanuit de Verenigde Staten als ‘pure fictie, waanbeelden, provocaties en regelrechte leugens’.

Aan de andere kant van de oceaan wordt iedere dag meer en meer bekend wordt van mogelijke Russische hacks in het Democratische kamp en geheime gesprekken tussen Russische diplomaten met hoge functionarissen uit het kamp-Trump. Toch legt Poetin de bal in het Amerikaanse kamp. Die anti-Russische strategie is een foute keus, merkt de president op. “Willen we onze diplomatieke relatie naar de knoppen helpen?” vraagt hij zich hardop af in een thuiswedstrijd in een stad waar hij veel steun heeft.

Stellig

Op de vraag of Rusland een rol heeft gespeeld in de Amerikaanse verkiezingen, die Trump won, was Poetin uitermate stellig: “Lees mijn lippen: Nee!” Het is de eerste keer, sinds de chaotische entree van Trump in het Witte Huis, dat Poetin zich op deze zelfverzekerde manier uitspreekt over de zaak.

Het was natuurlijk niet te verwachten dat de sterke man Poetin zich door een paar beschuldigingen van de wijs laat brengen. Een resoluut ‘da’ was ook uitgesloten, maar een volmondig ‘njet’ uit de mond van een politicus die liever tussen de regels door praat kwam als een verrassing.