Spring naar de content
bron: Screenshot Zondag met Lubach

Terugkijken: Lubach vreest voor klimaatproblemen na kabinetsformatie

In de laatste uitzending van Zondag met Lubach van dit seizoen sluit presentator Arjen Lubach af met een stellig klimaatstandpunt: de twee grootste partijen van de verkiezingen – de VVD en het CDA – zijn niet de partijen om op de korte termijn de klimaatsituatie mee te verbeteren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

In een uitgebreid blok over de klimaatdoelstellingen van Parijs neemt Lubach op scherpe wijze de partij-agenda’s door. Uit het VVD-partijprogramma haalt hij de volgende passage aan: “Een toekomst waarin we onze volle verantwoordelijkheid nemen voor duurzaamheid en klimaat én daar ook een goede boterham mee kunnen verdienen.” Voor Lubach is dit koren op de molen: “Zelfs het kapotgaan van de aarde is niet minder dan een business opportunity.”

Ook het CDA van Sybrand Buma moet het ontgelden. Die partij heeft in haar programma staan dat ze ‘lokale initiatieven voor duurzame energie verwelkomd’. Ze hebben zelf geen idee wat te doen, meent Lubach.

Hip, maar onbelangrijk

Ook haalt de VVD volgens haar eigen programma de klimaatdoelstellingen van Parijs niet. Oftewel: Nederland zal met een mogelijk Rutte III de gestelde maximale temperatuurstijging van twee graden niet halen. Lubach: “We hebben met alle landen ter wereld – arm en rijk – plannen gemaakt. Nederland is zo’n beetje het kleinste rijkste landje ter wereld, maar bij ons haalt de grootste partij in haar programma niet eens de belangrijkste klimaatdoelstelling.”

Zijn conclusie: “Klimaatpunten zijn heel hip, maar niemand wil meteen in zijn eigen kabinetsperiode iets opofferen.”