Spring naar de content
bron: screenshot Pauw

Terugkijken: aangeslagen Erwin Olaf kraakt homotolerantie en Youp van ‘t Hek

In een emotionele rede tijdens Pauw heeft fotograaf Erwin Olaf in duidelijke taal het Nederlandse tolerantieprobleem richting homoseksuelen, lesbiennes en transgenders aangekaart. Dat deed hij na de aanval op twee homoseksuelen in Arnhem. Ook uitte hij felle kritiek op Youp van ’t Hek.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Het incident in Arnhem is de gehele televisieavond een belangrijk onderwerp, maar nergens is het zo scherp als bij Pauw. Fotograaf Erwin Olaf, D66 Tweede Kamerlid Vera Bergkamp en Ellie Lust, woordvoerder Politie Amsterdam en voorzitter Roze in Blauw, het homonetwerk van de politie, spreken met de advocaat van een van de verdachte tieners Gerald Roethof. Hij heeft een andere kijk op de zaak en roept de politie op om het incident zo goed mogelijk uit te zoeken.

Volgens Olaf ligt het probleem niet bij de daders op straat. Hij wordt vaker nageroepen, maar ontbrekende homotolerantie is in zijn ogen een probleem van de hele samenleving. “Het zit in alle lagen. We doen nu of het alleen maar straatjongens zijn. In het geval van Arnhem klopt dit, want wat doe je anders als 16-jarige nog op straat om kwart over vier ’s nachts?”

Nederlandse samenleving

Dan vertelt hij een eigen anekdote. “Ik heb zelf een keer met mijn vriend staan zoenen op straat, dat mocht niet van de snackbarhouder.” Dan verandert zijn toon: “Ik ga je nu voorlezen wat een van de elitemensen van onze samenleving – Youp van ’t Hek – over dat incident schreef.”

Vanaf een papiertje leest Olaf een column van Van ’t Hek van 18 augustus 2012: “Het leukste dorpsnieuws kwam uit Amsterdam, waar fotograaf EO zijn vriend ging tongen. Dit deden ze voor een snackbar en de eigenaar van deze eetgelegenheid vond dit heel onsmakelijk. Terecht, hij wou geen potenkijker zijn en zei er op z’n Amsterdams iets van.”

In de betreffende column geeft Van ‘t Hek meer context dan het door Olaf verstrekte citaat. “Waren het twee potten geweest dan had hij het ook ranzig gevonden en in het geval van een suf heterostelletje had hij er ook iets van gezegd,” schrijft hij. “Geen schijtende bejaarden voor de deur en geen bejaarden die elkaars huigje schoon likken. EO zag het meteen als homohaat en riep iets over discriminatie.”

Olaf: “Weet je hoeveel brieven er stonden in deze krant van de bovenlaag? Nul. Kijk, als zo’n man dat kan schrijven zonder weerwoord. Dan moet je de jongens op straat het niet kwalijk nemen dat zij zich zo gedragen. Het zit overal.” Ook oppert hij een mogelijke oplossing: “Het is het onderwijs. Op de lagere school moet verplicht en gecontroleerd begonnen worden met voorlichting hoe de Nederlandse samenleving in elkaar zit.”

Kijk het gehele gesprek hieronder terug

Update 4 april, 8u59: in een eerdere versie van dit bericht stond alleen het door Olaf verstrekte citaat.