Spring naar de content

Terugkijken: de twee kanten van asielzoekerhoofdstad Ter Apel

Het Groningse dorp Ter Apel worstelt met het twintig jaar oude asielcentrum. In Zembla wordt de innerlijke strijd in het dorp pijnlijk duidelijk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Het gaat twintig jaar geleden heel slecht met Ter Apel. Puzzelgrootheid MB vertrekt uit het dorp en laat een gapend werkloosheidsgat achter. Wanneer ook het NAVO-depot gesloten wordt, verdwijnen er nog meer banen. Het werkloosheidspercentage in Ter Apel schiet omhoog naar dertig procent.

In 1997 komt er een nieuwe beheerder van het voormalige NAVO-depot. Er komt een centrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers en het tij keert. Het centrum wordt de economische motor van de regio, waar ruim elfhonderd mensen inmiddels een baan hebben.

Intimidatie

Maar er is ook een andere kant van de medaille. Door de jaren heen komen er veel asielzoekers uit veilige landen bewoners in Ter Apel lastigvallen met intimidatie, winkeldiefstal en inbraken. De spanningen in het dorp lopen zo op dat het van oudsher PvdA-bolwerk tijdens de laatste verkiezingen voor de PVV kiest als grootste partij.

En dan wordt er ook nog eens een nieuw complex gebouwd voor 80 miljoen euro met een eigen school en huisvesting voor maximaal tweeduizend asielzoekers. Zembla legt de strijd in het dorp tussen de voor- en tegenstanders van het nieuwe complex bloot.

De gehele uitzending is hier te zien of door op de onderstaande afbeelding te klikken.

Ter Apel