Spring naar de content

Zeg, wordt het geen tijd voor ballenmeisjes?

Noem mij ouderwets, maar ik keek er toch van op dat Feyenoord niet geheel op eigen kracht met 8-0 van Go Ahead Eagles bleek te hebben gewonnen. Want waarom liepen die aanvallen in de Kuip zo vlot? Dat deden zij mede dankzij de ballenjongens. Die hadden instructies gekregen van trainer Giovanni van Bronckhorst om de bal tijdens Feyenoord-aanvallen onmiddellijk weer in het spel te brengen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Auke Kok

NRC Handelsblad bracht het feit in alle nuchterheid — juist die nuchterheid was best opmerkelijk.
Laten we hopen dat de sympathieke Gio de ballenjongens verzocht óók de aanvallen van Go Ahead met snelheid te ondersteunen, maar zeker ben ik daar niet van. Het lijkt er sterk op dat ook het laatste restje onschuld bezig is onze stadions te verlaten. Niet alleen de meeste stadionspeakers, ook de knaapjes langs de lijn laten zich in toenemende mate van hun partijdige kant zien. Het aantal incidenten, nou ja, incidentjes, met ballenjongens stijgt merkbaar.

Neem nou die jongen laatst in Camp Nou: dat was niet de bal zo snel mogelijk ter beschikking stellen, wat uiteraard zijn taak was; het was gewoon een halve assist die hij daar afleverde. Hij liet de bal die de keeper van Valencia per ongeluk over de zijlijn had getrapt voor wat die was, en wierp razendsnel een andere bal naar de toegesnelde Neymar. Deze ‘verlengde’ hem met zijn ingooi naar Suarez die zo naar het doel kon doorlopen en scoren, 1-1. Op de beelden is duidelijk te zien dat de verdedigers van Valencia hierdoor werden verrast.

Benieuwd welke beloning de minderjarige hulpkracht achter de reclameborden van Barcelona heeft ontvangen. Zou de ballenjongen ook zo kordaat hebben opgetreden bij een aanval van de gasten?

Tijdrekken

Steeds vaker zie je ballenjongens die kalmpjes aandoen als de bezoekende club haast heeft. Afgelopen weekend werd een tijdrekkend ventje in Gent nog vermanend toegesproken. Een half jaar geleden werd een ballenjongen zelfs het PSV-stadion uitgestuurd door de scheidsrechter, omdat de bal schijnbaar opzettelijk verkeerd naar een speler van Atlético Madrid was gegooid. Eerder al deed een ballenjongen in Eindhoven van zich spreken door de bal demonstratief bij de reclameborden te leggen, waardoor Feyenoorder Marko Vejinovic een corner lang niet zo snel kon nemen als hij (2-1 achterstand, nog 25 minuten te gaan) wilde.

Het ventje lachte Vejinovic langdurig uit. Alle PSV-fans in de buurt lachten mee.

Partijdigheid

Soms komt zo’n partijdige jongen er rond voor uit. Toen Zweden in 2011 dankzij het razendsnelle optreden van een ballenjongen met 3-2 van Nederland had gewonnen, gaf hij als antwoord op de vraag wat hij tijdens een Hollandse aanval zou hebben gedaan: “Dan had ik nog rustig een minuutje gewacht.”

Hij zei het echt. Misschien wordt het tijd voor ballenmeisjes. Het vrouwenvoetbal zit wat het moderne cynisme betreft nog in de Middeleeuwen. Vrouwen stellen zich niet aan bij pijntjes, ze duikelen veel minder, zeuren minder tegen de scheids. Dikke kans dat meisjes die dromen van sportieve heldendaden iedereen de bal even vlot toewerpen. Noem mij ouderwets, maar dat is toch het mooiste.

Onderwerpen