Spring naar de content
bron: ANWB

Jezus is een mohammedaan (volgend jaar in dit theater)

Ik zwoer dat ik zeker wist dat er al een Marokkaanse mohammedaan aan het kruis was genageld door de Evangelische Omroep, in het kader van het ontjezussen van Pasen. Ik zat er niet ver naast, want in 2015 speelde Abbie Chalchoum onze Heere Jezus tijdens de Passiespelen in Tegelen. Dat is zeg maar de Limburgse katholieke variant van The Passion en dus nog laagdrempeliger.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Arthur van Amerongen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog ging men in Tegelen overigens gewoon vrolijk verder met die roomse papenrommel, al had de Duitse bezetter vriendelijk doch nadrukkelijk gevraagd of Herr Jesus door een Duitse soldaat kon worden gespeeld en of de show wat minder joods kon, want kwetsend voor Der Führer. Goed, de hele bende zat te hossen aan biertafels terwijl de treinen oostwaarts begonnen te denderen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Die Duitsers (Pruussen noemen ze hun oosterburen in Tegelen) gaan in de regel sowieso lekker losjes om met de Verlosser aan het Kruis, want wie kent deze klassieker niet van de Deutsch-Amerikanische Freundschaft.

De tekst gaat verder onder de video.

Even een geestig mopje tekst uit dat vrolijk liedeke waar ik in mijn punkperiode graag op mocht pogoën al moest er wel flink wat sterke drank en levensgevaarlijke verdovende middelen in mijn mik worden gekieperd. 

Beweg’ deinen Hintern
Und wackel’ mit den Hüften
Klatsch’ in die Hände
Und tanz’ den Jesus Christus
Und tanz’ den Jesus Christus
Und jetzt den Mussolini
Und tanz’ den Adolf Hitler

Goed, de toffelemonen van Tegelen hadden in 2015 bedacht dat het wel geestig en leuk zou zijn om een Marokkaan de rol van Jezus te laten spelen op die uit de hand gelopen braderie. Marokkanen waren immers nog meer slachtoffer dan Jezus. Frans Timmermans was ook nog een optie maar dan moest er een speciaal soort oersterke boom in Noorwegen worden gekapt voor Frenske’s cruxific. Frenske komt bovendien uit Zuid-Limburg en dat is zelfs Noord-Limburgers boetenland.

Enfin, Abbie had zich al rijk gerekend en zag zichzelf doorbreken bij Joop van de Ende of die keigekke Brabantse nicht die ook in het bijzonder lichte variété zit. Ik meen dat Albert Verlinde zelf nog even met Holocaust on Ice wilde komen in het Schevenings Circustheater, met een geheel Noord-Afrikaanse cast maar het kan ook zijn dat die titel bedacht is door mijn dierbare vrienden en collega’s Rob Muntz en Paul Jan van de Wint.

Wat wilde het geval? De Marokkaanse gemeenschap van Limburg vond het een schande dat een mohammedaan met veel Wein, Weib und Gesang aan het kruis werd genageld, en, je verwacht het niet, Abbie Chalchoum werd bedreigd. Net als zijn grote idool Jezus van Nazareth. l’Histoire se répète.

Tofik Dibi heeft toen nog bemiddeld en voorgesteld om het kruis, de paashaas en de eitjes weg te laten omdat dat kwetsende symbolen zijn voor de mohammedaanse gemeenschap en hij stelde voor dat er niet getapt zou worden tijdens de Passiespelen en dat mannen en vrouwen gescheiden moesten zitten. Dat ging zelfs de Limburgers te ver.

Maar goed, de toon is toen gezet en bij de EO zitten ze niet stil noch te slapen. Als ze, zeg maar, van Jezus een mohammedaan maken in the Passion dan levert dat wellicht toch weer veel zieltjes op uit de Marokkaanse en Turkse hoek. Maar eerder denk ik dat Jezus volgend jaar een vrouw wordt. Dat zal dan wel Sylvana worden, of Anja Meulenbelt, of desnoods Anne Fleur Dekker.

We hebben het dan wel over rasartiesten want het zooitje ongeregeld waar de EO de afgelopen jaren kwam aankakken was echt een schande.

Syb van der Ploeg
Danny de Munk
René van Kooten (?)
Jan Dulles (?)
Jim de Groot
Martijn Fischer
Dwight Dissels (?)

Het is me potdomme een indrukwekkend lijst en het valt me tegen dat Zanger Rinus er niet tussen staat. Enfin, mijn tip voor the Passion volgend jaar: Badr Hari, want die heeft nog meer geleden dan Tofik Dibi, Abbie Chalchoum en de Heere Jezus de Christus bij elkaar.