Spring naar de content

Waarom wordt Ajax altijd weer zo opgehemeld?

Je kon er op wachten natuurlijk: Ajax speelt een paar leuke potjes en meteen wordt die ploeg in alle media tot in de hoogste regionen van zaligheid opgehemeld alsof er ik-weet-niet-wat aan de hand is. Is de term Godenzonen al gevallen? Zal wel. De opmerking dat de oude tijden van Cruijff en Keizer herleven ontbreekt er nog aan!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Auke Kok

Maar ook dat lijkt een kwestie van tijd. Alsof heel Nederland wil dat Ajax de pannen van het dak speelt en we het niet over de daadkracht van een club als Feyenoord hoeven te hebben. Alsof er in de Kuip niet energiek wordt aangevallen en er daar geen jonge leuke voetballers rondlopen. Nee hoor, het is nu overal weer Ajax, Ajax, Ajax, en jazeker, natuurlijker was er sfeer in Arena tegen Schalke 04, vrij veel zelfs, maar big deal — die sfeer is er op Zuid als faaienoort speelt dus altijd.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Dat die lui uit Gelsenkirchen een door zo’n laptoptrainer aangestuurd samenraapsel van doorsneehardlopers zijn, is bijzaak. Dat er niet één wendbare of originele aanvaller bij Schalke rondloopt, niet één van het type Eljero Elia, doet er niet toe. Zolang er maar hysterisch kan worden gedaan over een paar tieners in een wit shirt met rode baan die anderhalf uur lang bereid zijn hun veel te hoge salaris in daden om te zetten. Applaus.

Dat alle media tegenwoordig zijn gevestigd in 020 kun je in weken als deze weer ontzettend goed merken. Ruim baan voor Peter Bosz en zijn geheim achter de cultuuromslag die zich bij Ajax heeft voltrokken. Kom maar op heren journalisten! ‘Hoe Bosz Ajax Eindelijk Weer Liet Swingen’ — hoe vaak zullen we zulke koppen de komende periode over ons uitgestort krijgen? Heel vaak, valt te vrezen, want dan hoeven de media geen koppen als ‘Hoe Van Bronckhorst Feyenoord Met Zeer Beperkte Middelen Prima Laat Presteren’ te plaatsen.

Als Peter Bosz niet in staat is zijn elftal gemotiveerd tegen Excelsior te laten spelen heeft niemand het over hem. Speelt zijn team goed in de fletse Europa League, tegen een stel onooglijke Duitse middenmoters, is hij het genie met duivelse vergezichten. Laat me niet lachen. Phillip Cocu kreeg in twee kampioensjaren met PSV niet zoveel lof voor zijn werk als Bosz in een half jaartje Ajax.

Leuk spelertje hoor, die Kluivert junior, maar om nou die hele jeugdopleiding er gelijk weer bij te halen… Dit Ajax steunt voor een belangrijk deel op de huurling Bertrand Traoré en op de aankopen André Onana, Davison Sanchez, Hakim Ziyech, Amin Younes, Nick Viergever, Lasse Schöne, Kasper Dolberg, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Laat die gasten dit enthousiasme en deze saamhorigheid eens een seizoen lang volhouden, dan praten we verder. Eigenlijk zou dat heel normaal moeten zijn, toch? Eerst prijzen winnen, dan pas juichen en ophemelen. Voorlopig is het beter te dimmen, wat heet: er het zwijgen toe te doen.

Dit was de laatste zondagscolumn op deze plek van Auke Kok.