Spring naar de content

Wat schaft de koninklijke pot tijdens het diner met de Koning?

Onze jarige koning krijgt bezoek van honderdvijftig gasten die, net als hijzelf, een kroonjaar vieren. Aan hen de eer om samen met Willem-Alexander en Máxima een diner te nuttigen. Bij eten met de Oranjes denk je al snel aan kaviaar, kreeft en zilveren servies, maar wordt er ten paleize wel zo koninklijk getafeld?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Wiek van Gemert

Volgens Marc van der Linden, hoofdredacteur van het tijdschrift Royalty, zijn de Oranjes ‘hele bescheiden eters’. “Ik geloof dat ze thuis voornamelijk magnetronmaaltijden eten. Weliswaar van tevoren bereid door een kok. Het is elk geval geen haute cuisine wat daar dagelijks geserveerd wordt.”

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Geen vis

Culinair gezien laten de Oranjes zich zo nu en dan van hun meest volkse kant zien. Koning en dochters gingen bijvoorbeeld naar een fastfoodrestaurant, waar ze braaf achteraan in de rij aansloten.

Gemiddeld genomen wordt er volgens Willem-Alexander wel degelijk gezond gegeten bij hem thuis, zo vertelde hij Omroep West. Om koolhydraten te vermijden, komen aardappelen en pasta Villa Eikenhorst niet in en verschillende ingrediënten worden afgewisseld en met mate gegeten.

Van vis is onze koning geen groot liefhebber. Als dat te vaak op tafel komt, protesteert hij: “Nou is het afgelopen!” roept onze vorst dan, zo zei hij tegen Omroep West. Ondanks het officiële karakter van de avond is het maar de vraag of de gasten op 28 april wel vorstelijke luxe kunnen verwachten.

Alfabetsoep

Mark Rutte was bij het Jeugdjournaal niet te spreken over de staatsbanketten waarbij hij aanwezig was: “Een soort alfabetsoep waar niet echt smaak aan zit en een stukje vlees krijg je dan.” Marc van der Linden voorspelt voor het verjaardagsdiner een Argentijnse tournedos als hoofdgerecht. Niet alleen sluit dat aan bij het moederland van onze koningin, het is ook gewoon makkelijk te prepareren voor honderdvijftig gasten.

Dresscode

De setting zal chic zijn, maar er zal wel rekening worden gehouden met het feit dat er gewone burgers aanschuiven, zegt Van der Linden. “Ze hebben aan het hof vaak service à la russe; dat betekent dat de lakei met een grote schaal komt en dat je zelf de sperzieboontjes daarvan moet opscheppen. Dat is nog best een uitdaging, want je voelt je onzeker.”

Wat betreft de dresscode verwacht hij niet dat de koning zal eisen dat iedereen in white tie komt. “Dan moet het koninklijk paar ook niet overdressed zijn. Het zou heel raar zijn als iedereen in een pak van C&A zit en de koningin in een Valentino-jurk met een enorme tiara op.”

Of de gasten bij vertrek ook een Wilhelmina- dan wel Kingpepermuntje krijgen, is nog even afwachten.