Spring naar de content
bron: Sporza

Royal Antwerp FC is na een ongekende promotiesoap terug uit de hel

De vreugde is begin maart ongekend. Naar eigen zeggen hebben de bijgelovige fans van Royal Antwerp FC ‘twaalf plus één’ jaar in de hel van de Tweede Klasse gezeten, maar hun oudste voetbalploeg van België heeft eindelijk promotie afgedwongen naar de Belgische eredivisie. Wat de trouwe aanhang dan nog niet weet is dat er nog een groot lijk uit een oude kast komt vallen.  

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

11 maart 2017 staat voor altijd in het geheugen van de stad Antwerpen gegrift en vooral voor het rode deel dat de oudste club van de stad, Royal Antwerp FC een warm hart toedraagt. Na dertien jaren in het vagevuur van de Tweede Klasse met veel mislukte promotiecampagnes, bestuurlijk gekonkel en verschillende bijna-faillissementen promoveert het 127 jaar oude Antwerp eindelijk naar de plek waar het thuishoort.

Lees hier hoe Royal Antwerp ook hoopte op promotie.

Voetbalpiramide

Antwerp doet dat vooral dankzij een krankzinnig idee van de Belgische voetbalbond, die voor dit seizoen de hele voetbalpiramide op de schop gooit. De hele Tweede Klasse wordt op de schop gegooid waardoor slechts acht van de zeventien ploegen overblijven in een nieuw te vormen competitie. De overgebleven teams spelen twee minicompetities en de twee winnaars hiervan spelen een twee play-offwedstrijden om promotie.

Antwerp en Roeselare spelen deze play-off, terwijl Lierse SK de meeste punten heeft na beide minicompetities.

Thriller

Op de laatste speeldag van de tweede periode ‘steelt’ Antwerp het tweede play-offticket voor de neus van Lierse vandaan in een ware voetbalthriller. De rode brigade rekent in de allerlaatste minuut af met Lommel United, terwijl Lierse punten verspeelt tegen Roeselare. De sfeer in het eigen Bosuilstadion nadat het nieuws doorsijpelt dat Lierse de punten dreigt kwijt te raken en Antwerp één doelpunt nodig heeft voor de felbegeerde play-off is onbeschrijfelijk.

Op de volle tribunes zie ik mensen letterlijk onder de druk bezwijken en wanneer middenvelder Geoffry Hairemans in de 89ste minuut de beslissende goal maakt, worden de oude tribunes zowat afgebroken.

Het stuk gaat verder onder dit wedstrijdverslag. 

Feest

De play-off tegen Roeselare wordt met een totaalscore van 5-2 gewonnen. Op de finaledag van het tweeluik op 11 maart is het bijna honderd jaar oude Bosuilstadion stijf uitverkocht. En dat terwijl deze wedstrijd in het stadion van Roeselare wordt afgewerkt. Liefst 12.000 supporters volgen de wedstrijd op grote schermen en blijven ondanks het ontbreken van een fatsoenlijke openbaarvervoerverbinding tot laat in de Antwerpse nacht op het veld om de spelersgroep op te wachten.

Het stuk gaat verder onder dit filmpje.

Licentie

De schok is dan groot wanneer de club na de jarenlang begeerde promotie geen licentie krijgt voor de Belgische Eerste Klasse. De bond zet vraagtekens bij het financiële plaatje van de club.

Zo gek is dat niet. Tijdens de jaren in Tweede Klasse heeft het leven van Antwerp meerdere malen aan minder dan een zijden draadje gehangen. Het gaat beter na het vertrek van de voormalige voorzitter Eddy Wauters, die de club na een decennialange periode aan het roer, achterlaat met torenhoge schulden.

Verweer

Na zijn vertrek eist Wauters liefst 6 miljoen euro aan oude leningen terug van de club. Daarnaast blokkeert de oud-voorzitter de terugbetaling van het geld. Antwerp krijgt voorlopig geen proflicentie van de voetbalbond. De zaak komt deze week tot een definitief slot bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport. De beslaglegging en de verweren van Wauters worden binnen een paar minuten weerlegd.

Royal Antwerp FC is eindelijk definitief gepromoveerd. Het mag na lange afwezigheid weer aantreden in Eerste Klasse. “Je kan je niet inbeelden hoeveel schade dit toegebracht heeft,” vindt Antwerpvoorzitter Patrick Decuyper. “Het is hopelijk de laatste keer van Eddy Wauters zo’n show kan opvoeren. Nu begint het echte werk.”

De tekst gaat verder onder de tweet.

Het wordt een drukke zomer in en rond het Bosuilstadion in Deurne, Antwerpen. Het stadion wordt grondig onder handen genomen. Daarnaast wordt de spelersselectie van een kwaliteitsinjectie. Opdat Antwerp en haar fans nooit meer zolang afwezig hoeft te zijn op het hoogste niveau.

Fotocredit: Sporza.