Spring naar de content
bron: Radar

Terugkijken: Radar ontmaskert de schimmige werkwijze van incassobureaus

Iedereen vergeet wel een keer een rekening te betalen. Op zijn laatst betalen we deze pas na een paar herinneringsbrieven, maar we worden niet vaak bedreigd bij het betalen ervan. Terwijl dat volgens onderzoek van consumentenprogramma Radar geregeld gebeurt, vooral wanneer u denkt een gratis proefpakket te ontvangen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Het overkomt de familie Jansen uit Bergeik. Zij bestellen een ‘gratis proefpakket’ op de website van proefpakkettenleverancier SlimFruit.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Deurwaarders

De familie is dan ook hoogst verrast wanneer enkele weken een dagvaarding van de Nederlandse Incassocentrale op hun deurmat ligt voor een vervolgverzending ter waarde van 68 euro. Voor Radar is deze zaak een reden om in de incassowereld te duiken. Enkele redactieleden doen zich voor als vertegenwoordigers van het niet-bestaande bedrijf Topflessen.nl. Ze hebben een paar neprekeningen openstaan en komen in contact met het incassobedrijf ACM Contact Center, dat onder meer de incasso’s uitvoert voor SlimFruit en de Nederlandse Incassocentrale.

De eigenaar van ACM Contact Center gaat namens dat laatste bedrijf de nep-incasso van Radar regelen. Daarbij dreigt hij, naar eigen zeggen, graag met deurwaarders, die hij uiteindelijk niet inzet omdat ze extra kosten met zich meebrengen.

Ander rekeningnummer

De verzonnen debiteuren krijgen enkele weken later betalingsherinneringen en nog binnen twee weken herinneringen met daarbovenop incassokosten op de mat. Alleen niet vanuit de Nederlandse Incassocentrale, zoals beloofd, maar vanuit incassobureau Straetus. Daarnaast moet de debiteur niet betalen aan Topflessen.nl, maar aan het incassobureau zelf. Beide zaken zijn in het kennismakingsgesprek bevestigd, maar anders uitgevoerd.

Na betaling van een van de rekeningen gaat de redactie van Radar bij ACM Contact Center na of er al geld binnen is gekomen. Hij geeft aan dat hij dat niet kan controleren, aangezien het geld bij Radar zelf binnen zou moeten komen.

U raadt het al: dat was het niet.

Het volledige fragment is hier terug te kijken (vanaf 18 minuten). U kunt ook op de onderstaande afbeelding klikken.