Spring naar de content

We hebben het nieuwe kleurboek voor volwassenen gevonden

Wekelijks neemt Alexandra Besuijen op deze website de wereld voor mode en trends kritisch onder de loep. Deze week: de nieuwste rage na kleurboeken voor volwassenen en de nieuwe duckface. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Alexandra Besuijen
Credit: instagram

Kop en kont

Er is weer eens een rage. Een rare rage, mag ik wel zeggen. Een vakantiefoto van je blote kont. Let wel: geen artistiek naakt in lommerrijk struweel, maar gewoon hup de broek naar beneden en klikken maar. Cheeky.

Begonnen als geintje op Instagram maar inmiddels een wereldwijd fenomeen. Van Texel tot Timboektoe gaan mensen uit de broek om eh...om...ja, waarom eigenlijk? Oké, er zit best weleens een aardige bips tussen, maar ben ik nou ontzettend grumpy als ik het eigenlijk een beetje ordi vind? En een beetje sneu? En kinderachtig? Of is het juist bevrijdend, verfrissend en een knipoog naar de weetikveelwat? Kan natuurlijk ook. Oordeelt u zelf maar.

De cheeky moet overigens niet verward worden met de bilfie. De eerste wordt gefotografeerd door iemand anders, de tweede moet je zelf doen. Over je schouder in zo'n typisch seksstandje met holle rug en kont naar achteren. Zo moet ik ook altijd liggen van mijn fysiotherapeut, maar gelukkig maakt-ie daar geen foto's van... Hoop ik.

O ja, nog één ding: dames, hou eens op met die duckfaces op je selfie. Zelfs in het gunstigste geval zie je er uit als een pijpende pornoster, dat zou je niet moeten willen. Dat kan echt veel beter.

Biotaupe

Een van mijn heimelijke genoegens is wandelen door nieuwbouwwijken en dan overal naar binnen gluren. Hoe heerlijk is dat hier in Nederland! In België ziet elk huis eruit alsof er in de kelder een Dutroux zit verscholen: luiken, stalen rolgordijnen, onpenetreerbare vitrage...

Zo niet in onze frisgewassen vinexbuurten, waar de kortpittigbrigade zich onophoudelijk beijvert in het decoreren der etalages. Want dat zijn het, het woord vensterbank doet het verschijnsel geen eer aan.

De gefiguurzaagde ganzen, de witgeschilderde takken met hartjes eraan en de naar binnen glurende poppen – net echt! – hebben inmiddels het veld geruimd ten faveure van de orchidee in pot, de houten stallantaarn of de grote witte kandelaar met stompkaars. En dan altijd van alles twee.

Volkomen symmetrisch opgesteld, met militaire precisie. Alles in off white, grijs of – de nikskleur der nikskleuren – taupe. (Dat overigens niet rijmt op taugé, maar dat terzijde).  In deze biotaupe is geen plaats voor porseleinen herderinnetjes, koperen potten met sanseveria's of godbetert, een dikke poes op een kussentje. Alles is tot in de puntjes afgestyled en als je jezelf nou heel spiritueel vindt, knal je er ook nog een Boeddha tegenaan. Maar dan wel precies in het midden. Met links en rechts een orchidee in een pot. Of een stallantaarn. Of een grote witte kandelaar met stompkaars. En allemaal van de Action of de Leenbakker. Dus om het geld hoef je het niet te laten.

Lettergek

Een paar jaar geleden ontdekte ik tot mijn schrik dat de hele hobbyboekenkast van mijn boekwinkel was opgeofferd aan dé hit van dat moment: het kleurboek voor volwassenen. Van mandala's en ansichtkaarten tot intrigerende doedels en spirituele – daar is-ie weer! – boeddha's en alles daar tussenin. En kleurpotloden en stiften en etuitjes en god weet wat nog meer.

In de boekwinkel hè. Niet bij de Bart Smit. Pff. Maar kleuren is inmiddels alweer zooo vorig jaar – als je als in King Louie gehulde Flowlezeres een beetje mee wil trenden moet je je thans bekwamen in letters tekenen. Of handlettering zoals je het in het Engels schijnt te moeten zeggen.

Echt, ik zocht laatst bij Bol.com naar een boek over perspectieftekenen en kwam onderweg dik over de honderd boeken tegen over letters tekenen. Maar, maar, maar... wát wil je dan tekenen? Vroeger kliederde je je hele Ryam-agenda vol, maar daar is de doelgroep te oud voor. Effe op Pinterest checken dan maar. OMG! Quotes! Van die spirituele k*tkwoots als Live the life you love of Choose Happiness. En die stop je dan in een lijstje van de Leenbakker. Voor aan je taupe-e muur. Lekker mal en eigenzinnig. Net zoals de buurvrouw...?

O, ik ben echt grumpy vandaag. Sorry daarvoor. Om het goed te maken een fijne video, die niks met bovenstaande te maken heeft. Maar gewoon omdat het té lief is. Kijk maar.

Onderwerpen