Spring naar de content

De grote Eurovisie Songfestival voorbeschouwing

Heeft u de chips al in huis gehaald en de bingokaarten geprint? Vanuit The International Exhibition Centre in Kiev wordt vanavond de 62e finale van het Eurovisie Songfestival gehouden. Volgens aloude traditie worden de kitscherige acts vaak – en tot Neerlandse ergernis – afgesloten met de welbekende douze points. Het is aan OG3NE om zoveel mogelijk acts achter zich te laten. Ter voorbereiding bieden we u deze bloemlezing van de acts aan. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nico Hofstra

Bulgarije

Populair is de inzending van Bulgaarse Kristian Kostov met het nummer Beautiful Mess. De in Rusland geboren 17-jarige Kostov is de jongste deelnemer van dit jaar en tevens de eerste artiest van de wedstrijd die in deze eeuw is geboren. Even raakte de jonge Bulgaar in opspraak toen videobeelden opdoken van zijn deelname aan een concert op de Oekraïense Krim. Volgens Kiev zijn dergelijke bezoekjes aan het schiereiland verboden en was dit reden genoeg om de Russische zangeres Joelia Samojlova van het podium te weren. Dit laatste zou nog wel eens een positief effect voor Bulgarije kunnen opleveren. Naar verwachting zullen vooral de Russische stemmers bij gebrek aan een eigen inzending kiezen voor de in Moskou geboren Kostov met zijn Beautiful Mess.

Roemenië

We zagen al veel ‘aparte’ optredens voorbijkomen in de lange geschiedenis van Eurovisie Songfestival (kunt u zich die indiaan uit hoe-heet-dat-land-ook-weer nog herinneren?) Deze nieuwe combi van rappen en jodelen hadden we echter nog niet gehoord. De jolende zangeres Ilinca Baclia (25) is naar eigen zeggen het enige jodeltalent van Roemenië. Haar geheim? Een slok Palinka (een sterke drank die populair is in Hongarije en Transsylvanië) voor elk optreden zou het keeltje altijd smeren. De Heidi-achtige geluiden worden afgewisseld door stoere rapper Alex Florea (25). Het nummer Yodel it! is het resultaat van de samenwerking en we zijn benieuwd hoe ver het duo het zal schoppen in de finale.

Nederland 

Een daverend applaus en een plek in de finale kregen onze eigen Lisa, Amy en Shelly Vol van OG3NE tijdens het laatste optreden met het, door hun vader geschreven nummer Lights and Shadows. En hoewel ze uiteraard willen winnen, moeten de gezusters  met de andere finalisten, waaronder Bulgarije, Denemarken, Israël, Roemenië en Noorwegen, de strijd aangaan.

Denemarken

Jonge meisjes met catchy liedjes en krachtige ballads doen het altijd goed. Overtuigende voorbeelden hiervan waren winnaressen als Emmelie de Forest (Denemarken), Loreen (Zweden) en Lena Meyer-Landrut (Duitsland). Zowel Denemarken (won in 2013) als de inzending voor dit jaar hebben ervaring met winnen. De 21-jarige zangeres Anja (zo bekend in eigen land dat alleen de voornaam volstaat) won in 2014 The Voice of Denmark en was daarmee meteen een geschikte kandidaat voor het songfestival. Hoewel ze geen stemmen kan innen uit eigen land, kan ze waarschijnlijk toch rekenen op een hoge score. De in Australië geboren zangeres krijgt namelijk wellicht steunbetuigingen vanaf de andere kant van de wereld.

Wit-Rusland en Hongarije

Beiden landen verschijnen met een duo op het podium en beide duo’s worden geïnspireerd door volksmuziek uit eigen land. De indie-pop van de Wit-Russche Naviband had voorheen slechts een kleine fanbase, maar haalden de finale met hun vrolijke nummer Story of my Life. Hongarije komt met een iets duister nummer en valt daardoor op. Joci Pápai verschijnt met een danspartner op het podium, maar dit wordt niet echt als een zinvolle toevoeging gezien; de connectie tussen de twee lijkt er niet te zijn.

De finale van het Eurovisie Songfestival wordt zaterdag om 21.00 uur uitgezonden op NPO 1.