Spring naar de content
bron: Nico Hofstra

HP/De Tijd in gesprek met biografen

De komende maand publiceert deze website elke vrijdag een portretterend interview met een veelgeprezen biograaf. In de serie diepgaande gesprekken vertellen de biografen over hun liefde voor het vak, hun avonturen tijdens het schrijven en hun volgend jaar te verschijnen biografieën. Alvast een tipje van de sluier over F. Harmsen van Beek, Jacob van Lennep en Lucebert.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

In de eerste aflevering van de serie vertelt emiritus-hoogleraar Marita Mathijsen over haar liefde voor de negentiende eeuw en het onderwerp van haar eerste biografie: de politicus en taalkundige Jacob van Lennep (1802-1868).

Maaike Meijer schreef een lijvige biografie over de mysterieuze dichteres M.Vasalis en waagt zich nu aan het levensverhaal van dichteres, schrijfster en tekenares Fritzi Harmsen van Beek. Meijer vertelt onder andere over de mythevorming rond Harmsen van Beek en hoe zij door de media kapot werd gemaakt.

Wim Hazeu, koning van de Nederlandse biografie, verkreeg bekendheid met zijn uitgebreide levensbeschrijvingen over Vestdijk, Slauerhoff, Toonder en Escher en legt nu de laatste hand aan zijn biografie van Lucebert. Een gesprek in zijn omvangrijke bibliotheek in Baarn over de samenwerking met familieleden en de rol van seks in de biografie.

Eva Rovers won met haar biografie De eeuwigheid verzameld over Helene Kröller-Müller, de Erik Hazelhoff Prijs 2012. Recent verscheen van haar hand de onthullende biografie Boud, het verzameld leven van Boudewijn Büch en schreef zij een filosofisch pamflet over het thema verzet.

Naast de serie interviews gaan we dieper in rond de ethiek van de biografie en de zin en onzin van de sportersbiografie. Hans Renders is hoogleraar en directeur van het Biografie Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen , schreef biografieën van Jan Hanlo en Jan Campert en werkt momenteel aan een biografie van Theo van Doesburg. Renders geeft zijn visie op de theorie en ethiek rond het genre biografie. In Antwerpen bezoeken we de Vlaamse schrijfster Kristien Hemmerechts die vertelt over de aankomende biografie van haar overleden echtgenoot, dichter Herman de Coninck.

Iedere vrijdagmiddag verschijnt de komende maand een nieuwe aflevering van deze serie.