Spring naar de content
bron: ANP

Terugkijken: waarom ligt de wet van voltooid leven zo gevoelig bij de ChristenUnie?

Voor D66-leider Alexander Pechtold is het partijstandpunt van de ChristenUnie rond de wet van voltooid leven voor zijn partij een reden om niet met Gert-Jan Segers in zee te gaan. Beide partijen kunnen op dit punt inderdaad niet verder uit elkaar liggen. In Pauw legt EO-presentator Thijs van den Brink uit waarom de wet voltooid leven zo gevoelig ligt voor de ChristenUnie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

D66 staat in de persoon van Pia Dijkstra met de initiatiefwet Waardig Levenseinde in de hand voor een zelfbeschikking als het aankomt op het einde van het leven. “Als iemand voor zichzelf concludeert: mijn leven is voltooid, ik wil het zelf op een waardige manier beëindigen, dan zou die wens gerespecteerd moeten worden en er geen belemmeringen moeten worden opgeworpen,” stelde Dijkstra tijdens het indienen van de initiatiefwet.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De ChristenUnie is tegen de propositie van Dijkstra en consorten. Maar waarom ligt de wet van voltooid leven zo gevoelig bij deze partij?

Toch wil Alexander Pechtold wel met de ChristenUnie gaan praten, al staat die partij nog steeds niet op de eerste plaats van D66. Maar hij en zijn kamerfractie hebben moeten concluderen dat er weinig anders op zit omdat alle andere opties door andere partijen worden geblokkeerd. Zijn collega Segers benadrukte de bereidheid tot overleg. Al ziet hij zijn verkiezingsstandpunten hetzelfde nu er onderhandelingen op de rol staan. “Wij hebben idealen en een verkiezingsprogramma,” zegt hij. “Daarmee gaan we verdere gesprekken in. Dat was zo en dat is zo en dan moeten we kijken waar de gesprekken verder toe leiden.”

De hele uitzending van Pauw is hier te bekijken.