Spring naar de content
bron: Three Nations - One Freedom

Nederland ‘financiert’ propaganda-bombardement uit Oekraïne voor debat associatieverdrag

Noot van de redactie, 16 juni 2017: Waar we eerder per abuis beweerden dat er sprake zou zijn van steun van de Nederlanse staat aan een ‘propaganda-bombardement uit Oekraïne’, blijkt dit achteraf niet te kloppen. Volgens minister Koenders heeft de Nederlandse staat twee projecten van het Ukraine Crisis Media Center financieel gesteund voor bijna 200.000 euro, maar niet de campagne in kwestie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Oswin Schneeweisz

Vlak voor het Eerste Kamerdebat over het aangepaste associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne pogen de Oekraïners met een reclamefilmpje in te spelen op de Nederlandse emotie. “Stemmingmakerij van Oekraïense makelij, gefinancierd door Nederland ” vindt Oswin Schneeweisz.

Wat hebben we nu weer aan onze fiets hangen? Wie is dat rare mannetje die ons al een paar dagen op primetime komt vertellen dat die Oekraïners zo slecht nog niet zijn? Ze hebben namelijk meegevochten om ons te bevrijden in de Tweede Wereldoorlog.

Ik moest denken aan een lange arm, maar dan uit Kiev.

Deze beste man heet Wally Bunka, een van de vele nakomelingen van naar Canada gevluchte Oekraïners. Bunka maakte lang geleden deel uit van de Royal Winnipeg Rifles van de Canadese strijdkrachten, een eenheid die op 6 juni 1944 meedeed met de invasie van Normandië. Die Bunka is dus een van onze bevrijders. Niet voor niets heet het tv-spotje Three Nations – One Freedom.

Bekijk hier het filmpje. De tekst gaat eronder verder.

Oekraïneverdrag

De timing van het reclamefilmpje is veelzeggend. Deze verschijnt net wanneer de Eerste Kamer over het Oekraïneverdrag debatteert, en waar het volgende week over gaat stemmen.

Ik viel bij het zien van Wally Bunka bijkans van de bank en moest denken aan een hele lange arm. Ditmaal niet afkomstig uit Istanbul, maar uit Kiev. Een Oekraïens propaganda-spotje op de Nederlandse publieke zender: veel gekker moet het niet worden.

De boodschap is klip en klaar: “Hallo kaaskoppen, die Oekraïners zijn best toffe jongens. Die horen er gewoon bij.” Waarbij? “Bij de Europese Unie natuurlijk.” Ze hebben immers zelfs voor onze vrijheid gestreden.

De Nederlandse staat steunt het centrum van het filmpje

Strategisch charmeoffensief

Hier is dus sprake van een politiek strategisch charmeoffensief voor het rectificeren van het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. Wat het filmpje zo onbetrouwbaar maakt is dat die opzet bewust wordt verzwegen. Daarmee past het ongetwijfeld in een lange traditie van stemmingmakerij en volksmennerij waar de Oekraïners in de voormalige Sovjet-Unie genoeg ervaring mee op hebben kunnen doen.

Wie op zoek gaat naar de makers achter het filmpje komt terecht bij een club die zichzelf het Ukraine Crisis Media Centre noemt. Een platform dat, zo lezen we op de website, dat burgeractivisten, experts, politici, diplomaten en leden van de internationale gemeenschap de mogelijkheid geeft inlichtingen te verspreiden over in Oekraïne spelende kwesties.

Het Ukraine Crisis Media Centre is een non-gouvernementele organisatie die informatie over Oekraïne wil verspreiden en journalisten ‘assisteert’ in hun verslaggeving over het land en haar internationale invloed.

Matra-programma

Het is een marketingclub, die werd opgericht na de annexatie van de Krim door de Russen om het Oekraïense geluid te laten horen in de internationale arena. Het Ukraine Crisis Media Centre wordt financieel ondersteund door diverse ambassades en fondsen, waaronder het (conservatieve) Amerikaanse National Endowment for Democracy, het European Endowment for Democracy en het Matra-programma van de Nederlandse Ambassade in de Oekraïne. Dat laatste programma dient ter ondersteuning van (potentiële) kandidaat-lidstaten en andere landen van het Oostelijk Partnerschap. Het Ukraine Crisis Media Centre ontving, volgens woordvoerster Marta Bilas, twee keer een subsidie via het programma.

De Nederlandse staat steunt het centrum, daarnaast krijgt het Ukraine Crisis Media Centre financiële steun uit de Verenigde Staten, van Unicef uit fondsen van de Duitse ambassade.

Rare trekken

Nu breekt mijn Hollandse klomp. Terwijl de Nederlandse bevolking via een referendum overduidelijk tegen het associatieverdrag heeft gestemd, probeert een Nederlandse overheidsorganisatie, samen met de politieke strateegjes uit de VS en Brussel, dus alsnog de mening van het Nederlandse volk om te buigen.

Onze democratie begint zo ondertussen wel wat rare trekjes te vertonen. Los van het feit dat dit filmpje getuigt van een wel zeer eenzijdige interpretatie van de geschiedenis, want hoe kwamen die Oekraïners in Canada terecht?

Massaal namen nationalisten die in de Tweede Wereldoorlog heulden met de nazi’s de wijk naar Canada uit angst afgemaakt te worden door het Russische Rode Leger. Dus het zijn echt niet alleen maar toffe jongens.

Wat Three Nations-One Freedom vooral duidelijk maakt is dat onze democratische waarden tegenwoordig niet alleen bedreigd worden door fake-news en alternative facts, maar inmiddels ook door dubieuze en schimmige stemmingmakerij van Oekraïense makelij, verspreidt via ingekochte zendtijd op de publieke omroep.