Anna en Frieda Mulisch: ‘Zij zegt Harry, ik doe dat nooit’

De zusjes Anna (45) en Frieda Mulisch (42) zijn de dochters van wijlen Harry Mulisch (1927-2010), uit diens eerste huwelijk met Sjoerdje Woudenberg. Anna werkt in de geestelijke gezondheidszorg op een tbs-afdeling. Frieda is schrijver, dichter en tekenaar. In maart verscheen haar roman caSINO.

“We spreken elkaar bijna wekelijks,” zegt Frieda. “Nou, ik denk eerder één keer in de maand,” riposteert Anna. “Wij zijn geen vriendinnen, maar we hebben wel een hele sterke zusterband.” Frieda: “We hebben allebei een totaal ander leven. Ik ben graag altijd omringd door mensen, heb altijd eters thuis, vrienden van mijn kinderen. Ik ben heel extravert. Anna is meer op zichzelf, denkt veel en lang over dingen na.” Het verschil tussen de zussen kwam ook naar voren in het rouwproces na de dood van hun vader.

Anna: “Frieda ging gedichten schrijven, trad in het publieke leven. Ik trok me meer terug. En ik ben in de thuiszorg gaan werken. Ik realiseerde me in de laatste dagen van Harry dat met hem een generatie aan het verdwijnen is. Een bijzondere generatie die voor de Tweede Wereldoorlog is geboren. Ik wou daar graag contact mee houden. Ik had het met mijn vader overigens nooit over verhalen uit zijn leven. Dan zei hij: dan moet je maar mijn boeken lezen.”

Foto: Noortje Crabbendam

Reageer op artikel:
Anna en Frieda Mulisch: ‘Zij zegt Harry, ik doe dat nooit’
Sluiten