Spring naar de content
bron: ANP / Robin van Lonkhuijsen

‘Ajax heeft de basis gelegd voor meer successen’

Ajax heeft de finale van de Europa League met 0-2 verloren van Manchester United. De Amsterdammers zijn volgens veel media op waarde geklopt, maar dat hoeft de Amsterdamse dadendrang niet in te perken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Op de website van de Britse krant The Guardian is de finale niet eens het grootste nieuwtje. Pas ver in de kolommen vinden we het wedstrijdverslag van de finale in Stockholm. Volgens de Britse journalisten is sterspeler Paul Pogba de architect van het succes van Manchester United. “Het was een positief einde van een emotionele week voor de ploeg van José Mourinho,” schrijft journalist Daniel Taylor. “Het schot van Pogba voor de 0-1 was doelgericht, maar had geen doel getroffen zonder de mislukte interventie van Davinson Sanchez. Het was de meest gelukkige goal van Pogba na zijn rentree bij Manchester United afgelopen zomer.”

Jeugdig Ajax verdrinkt tegen routiniers van United, kopt de NOS. De finale van de Europa League is voor Ajax volgens de publieke omroep uitgelopen op een deceptie. United mocht ‘na een tegenvallend duel’ voor het eerst de UEFA Cup in ontvangst nemen. De cijfers in de rust waren typerend voor de wedstrijd. “Ajax had meer balbezit (66% om 34%), schoot vaker (6 om 4) en kreeg meer corners (2 om 0) en vrije trappen (10 om 6), maar keek wel tegen een achterstand aan.” Na de mokerslagen van United leunden de Engelsen achterover en creëerde Ajax ‘amper kansen’.

Ajax ging volgens de collega’s van Voetbal International vol voor de jeugd. Het team van Ajax was immers het jongste aller tijden in een Europese finale. Tegelijkertijd maakte dat Ajax ‘slordig en onzeker’: “Pas in de slotfase van de tweede helft liet Ajax bij vlagen wat zien,” schrijft het voetbalmagazine.

 

Het was daarmee een kansloze nederlaag, volgens de Volkskrant. “Ajax wilde een mooie, meeslepende finale voetballen, maar de Amsterdamse lust tot aanvalsspel strandde op de mannelijke afweer van Manchester United,” schrijft Willem Vissers. De zege in de Europa League is daardoor voor een ploeg die nu ineens op een geslaagd seizoen kan terugkijken. Manchester United won eerst de Engelse Super Cup en de League Cup, en met de zege in deze finale kwalificeert het zich voor de Champions League. Vissers: “Ajax krijgt de bloemen voor mooi voetbal tot de finale en zal zich, als nummer twee van de eredivisie, via twee voorrondes moeten proberen alsnog te plaatsen voor de Champions League.”

Volgens de Phil McNulty – de Arno Vermeulen van Engeland – viel alles samen met de bomaanslag in Manchester begin deze week. “Bij het sluiten van de markt klonk alleen ‘Manchester’ door de Friends Arena,” schrijft de Britse journalist. “De aanval wierp een schaduw over een prachtige avond.” De Ajacieden hadden volgens de BBC-journalist last van spanning. “Het was een teleurstellende avond voor deze historische club,” schrijft McNulty. “Maar Ajax heeft de basis gelegd voor meer successen.”

Onderwerpen