Stelling: het moet weer mogelijk worden om anoniem sperma te doneren

Wiek van Gemert 29 mei 2017 Leven

Sinds 2004 is het in Nederland niet meer mogelijk om anoniem sperma te doneren. Daardoor is een groot tekort aan donoren ontstaan. Dat levert lange wachttijden op en veel vrouwen wijken uit naar het buitenland. Daarnaast heeft ‘spermadokter’ Jan Karbaat van Medisch Centrum Bijdorp dankzij die oude wet tientallen vrouwen anoniem kunnen insemineren. HP/De Tijd sprak een voor- en tegenstander van anonieme spermadonatie. 

Sperma
Dr. Wim Decleer Wim Decleer

Voor: Dr. Wim Decleer

Decleer is ivf-specialist in het fertiliteitscentrum Aalter en het Algemeen Ziekenhuis Jan Pal jn Gent. In België is het nog wel mogelijk anoniem sperma te doneren.

Is het opheffen van de anonimiteit van de spermadonor echt van grote invloed op de hoeveelheid donoren?
“We hebben een interne studie verricht waarbij we onze donoren vroegen of ze zouden doneren als het niet meer anoniem was. Dan zien we dat ongeveer tachtig procent afhaakt. Donoren willen niet geconfronteerd worden met iemand die voor de deur staat en zegt: ‘Dag papa, ik kom kennismaken.’”

Wat betekent zo’n tekort voor vrouwen die zonder man zwanger willen worden?
“We hebben in België̈ een vrij liberale houding tegenover alleenstaande of lesbische vrouwen die zwanger willen worden. Als je wilt dat die mensen gelijk behandeld worden, moet je natuurlijk ook de mogelijkheid scheppen dat ze aan een kind geraken. Wanneer er een groot tekort is, is dat niet het geval.”

Maar het is voor een kind juist toch problematisch om niet te weten wie zijn vader is?

Foto: ANP/Koen van Weel

Reageer op artikel:
Stelling: het moet weer mogelijk worden om anoniem sperma te doneren
Sluiten