Spring naar de content
bron: ANP/Jerry Lampen

Terugkijken: Lodewijk Asscher toont zich als een interessante oppositieleider

Hij kreeg tijdens de verkiezingscampagne en op de verkiezingsdag het deksel op de neus. Toch toont Lodewijk Asscher zich tijdens de coalitieperikelen als een politicus die eindelijk weet wat hij wil.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Na een historisch verlies van 29 zetels op 15 maart moeten Lodewijk Asscher en Hans Spekman diep door het stof. De verkiezingsuitslag heeft bewezen hoe slecht de sociaaldemocratie er in Nederland voorstaat en hoe duur de rekening voor de regeringsdeelname van de PvdA in Rutte II is.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Al snel beseft de PvdA en haar leider Asscher dat er niets anders inzit dan een schaduwrol de komende kabinetsperiode. Dat blijft hij – zelfs nu de formatie in het slop zit – keer op keer herhalen. “De verkiezingsuitslag was helder. Wij kregen een enorme klap,” schrijft hij dan ook in een brief aan zijn achterban. “VVD, CDA, D66 en GroenLinks hebben van de kiezer het mandaat en de verantwoordelijkheid gekregen om een kabinet te vormen. Het is nu aan hen.”

Gedijen in de oppositiebanken

Als Asscher het PvdA-standpunt niet herhaalt, dan is er nog wel zijn secondant Jeroen Dijsselbloem. “O ja, het land moet gered worden,” zei de demissionair minister van Financiën tegen het Financieele Dagblad over speculaties over kabinetsdeelname. “Dat hebben we de afgelopen jaren al gedaan, het land gered. Nu gaan we de partij redden.”

Ook zijn leider in de Tweede Kamer, Lodewijk Asscher, toont zich de afgelopen weken een energieke, bijna uit de as herrezen politicus die best gedijt in de oppositiebanken.

Zo ook tijdens het formatiedebat na het wekelijkse Vragenuurtje. Waar Asscher tijdens het slotdebat van de NOS nog keihard wordt afgetroefd door Geert Wilders dient hij de PVV-leider nu van daadkrachtig repliek. Die is woedend dat zijn PVV geen deel uitmaakt van de kabinetsmogelijkheden.

Kleuterklas

Wilders beschrijft zijn eigen partij tijdens het formatiedebat in Asterix & Obelix-terminologie als ‘twintig helden’, ook noemt hij de Tweede Kamer een ‘nepparlement’ en een ‘kleuterklas’.

Lodewijk Asscher kaatst de bal terug en vraagt Wilders of hij niet de kleuter van het stel is. Wilders viel na de aanslag in Manchester premier Rutte aan. Asscher noemt de PVV’ers in de Tweede Kamer ‘eerder helden op sokken’.

Een andere Lodewijk Asscher lijkt de afgelopen weken te zijn opgestaan. Hij gaat – als het aan hemzelf ligt – hoe dan ook de oppositie in. Wat vast lijkt te staan, is dat Asscher en de PvdA geleerd hebben van de klap van 15 maart en dat maakt de komende maanden op het Binnenhof meer dan interessant.

Bekijk hier de botsing tussen Asscher en Wilders terug.