Spring naar de content
bron: ANP/ AFP/ Saul Loeb

Terugkijken: zo laat Donald Trump Amerika uit het klimaatakkoord stappen

President Donald Trump heeft zijn Amerika definitief teruggetrokken uit het klimaatakkoord van Parijs. Dat doet hij, naar eigen zeggen, om de economie van zijn eigen land te beschermen.                                          

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Tijdens een speech voor het Witte Huis begint Donald Trump met betuigen van steun aan alle slachtoffers van terreur en gaat daarna verder over zijn eigen agenda. “Ik wil jullie eerst een update geven van onze geweldige economische vooruitgang sinds de verkiezingen op 8 november,” zegt de president. “De economie herstelt en er zijn sinds november een miljoen banen bij gekomen.”

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het besluit om het klimaatakkoord de rug toe te keren is dan ook geheel van een economische aard en het is geen gesloten boek voor Amerika. Trump wil namelijk het akkoord opnieuw onderhandelen. Na nieuwe gesprekken zou Amerika terug kunnen keren naar een het akkoord van Parijs of zou het zich aansluiten bij een nieuwe deal.

Eerlijk

Dat moet dan wel een afspraak zijn die – stelt Trump – ‘een eerlijker deal voor de VS en zijn handel, belastingbetalers en arbeiders’ is. “We stappen eruit en we zullen zien of we een eerlijke deal kunnen sluiten. Als dat lukt is dat prima. Mocht het niet lukken is het ook goed.”

Obama

Zijn besluit komt Trump op veel kritiek te staan. Volgens zijn voorganger Barack Obama ‘ontkent Trump de toekomst’. “Ik denk dat Amerika aan kop van de troep moet zitten,” reageert Obama, tijdens wiens regeerperiode het akkoord werd gesloten. “Maar zelfs zonder leiderschap van de VS, zelfs als deze regering een handvol landen vergezelt dat de toekomst ontkent, ben ik ervan overtuigd dat onze staten, steden en ondernemingen op zullen staan en zelfs meer zullen doen om voor toekomstige generaties die ene planeet te beschermen die we hebben.”

Klimaatverandering

Niet alleen politici zijn kritisch op Trump. Klimaatvoorvechters als Elon Musk reageren met stomheid geslagen. “Klimaatverandering is echt,” reageert de baas van elektrische autofabrikant Tesla. “Uit ‘Parijs’ stappen is niet goed voor Amerika noch voor de wereld.” De multimiljonair trekt zijn samenwerking met Trump per direct in.

“Het illustreert perfect de futiliteit van verdragen,” schrijft onze verslaggever Paul Geraedts. “Ze worden even zo makkelijk geschonden als opgesteld: zo was het toen en zo is het tegenwoordig nog steeds”. Zijn hele artikel is hieronder te lezen.

De hele speech van Donald Trump is hieronder te bekijken.