Spring naar de content
bron: Wikimedia Commons

Mijn vader’s Reagan kan mijn Trump worden

Dertien jaar geleden, 5 juni 2004, overleed een van de meest memorabele presidenten van de VS: Ronald Reagan. Het noemen van deze naam is extra schrijnend in het licht van de huidige Amerikaanse politieke situatie. Na de verkiezing van Donald Trump merkte mijn vader met een plichtmatig optimistische toon op dat ‘ook niemand er vertrouwen in had, toen Reagan verkozen werd’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Maaike Posthuma

Met de Watergatescenario’s rond Donald Trump in het achterhoofd is het lastig om een president te noemen die zo slecht wordt ontvangen. Toch krijgt de inmiddels gelauwerde wijlen Ronald Reagan bij zijn aantreden in 1980 allerminst een goed ontvangst.

Wat had deze onervaren politicus te zoeken in the Oval Office?

Reagan

De toenmalige president-elect van 1980 kon net als Trump afgelopen jaar rekenen op een flinke dosis scepsis.

Reagan klom in de jaren daarvoor stapsgewijs via het gouverneurschap in Californië op naar de hogere regionen in de Amerikaanse politiek. Als charismatische filmacteur – overgelopen van de Democraten naar de Republikeinen – stelde hij zich verkiesbaar voor de toen nog machtigste positie van de vrije wereld.

Na zijn uitverkiezing waren er meteen twijfels. Wat had deze ex-acteur – een onervaren rechtse conservatieveling en voorstander van de wapenindustrie – te zoeken in the Oval Office? Veel politiek analisten wezen er toentertijd op dat het land onder Reagan zou gaan verharden en de wapenwedloop met de Sovjet-Unie de spuigaten uit zou lopen.

‘Game changing president’

Al snel bleek Reagan enorm goede softskills te bezitten. Hij was een humorist, ontspannen in het contact met andere wereldleiders en luisterde goed naar zijn adviseurs. Hij sloot door onverwachts goed contact met de toenmalige president van de Sovjet-Unie Gorbatsjov het INF-verdrag. Dat was een overeenkomst tussen de twee grootmachten om nucleaire wapens te vernietigen. Sindsdien wordt Reagan’s presidentschap geprezen en volgens Maarten Van Rossum vond oud-president Barack Obama hem een ‘game changing president‘.

Gelijkenis

Er is een lichte gelijkenis tussen de acteur Reagan en de zakenman Trump. Net als Reagan is Trump geen carrièrepolitcus. Ook krijgt hij vanaf zijn overwinningsspeech aanval na aanval te verwerken en die kritiek blijft zich tot op heden opstapelen.

Voorlopig gebeurt er in alle door Trump veroorzaakte chaos ook iets positiefs in de wereldpolitiek. Kijk naar hoe andere wereldleiders Trumps besluit om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen aangrepen zich krachtig en autonoom te positioneren ten opzichte van het machtigste land van de wereld.

Op deze manier zou Trump misschien in verkapte vorm voor mij kunnen worden wat Reagan voor mijn vader was. Van politiek lachertje kan hij verworden tot iemand die, direct of indirect, heeft bijgedragen aan een betere wereld.

Laten we optimistisch blijven.