Spring naar de content
bron: ANP/Jerry Lampen

Vriend & vijand over Jesse Klaver: ‘Niet te veel nerden, riepen we steeds’

Jesse Klaver (31) kwam als winnaar uit de verkiezingen, maar met de formatie wil het vooralsnog niet lukken. Vriend & vijand over de nieuwe leider van progressief Nederland. Hij neemt het niet altijd even nauw met de waarheid, maar blijkt ook een dossiervreter.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

‘Jesse is bijgelovig. Tijdens de eerste twee meet-ups hebben we geëxperimenteerd met teleprompters –daar kon Jesse zijn speech van aflezen. Voor de zekerheid stond ik in de coulissen met een reservetekst. Bij de derde meet-up besloot Jesse om zijn speech gewoon op papier het podium mee op te nemen. Er kon niets misgaan, maar hij stond erop dat alles ging zoals de eerdere optredens, dus stond ik vervolgens bij elke meet-up met een overbodige reservetekst in de coulissen. Ook tijdens het laatste optreden in Amsterdam, toen de kandidaat-Kamerleden op het podium zaten. Jesse hangt nu eenmaal erg aan rituelen. Voordat hij de zaal in gaat, zet hij altijd keiharde muziek op: I Gotta Feeling van The Black Eyed Peas, die in de zaal ook wordt gedraaid. Daarna geeft Diederik (ten Cate, woordvoerder van Klaver – red.) hem een boks en zeg ik tot slot: ‘Geniet ervan. Het is geweldig!’

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

“Uiteraard is hij gespannen, maar zodra hij op een podium staat, geniet hij. Hij vindt het geweldig om zijn verhaal te vertellen en tijdens de Q&A komt hij helemaal los, want hij is thuis in alle onderwerpen, kan alle vragen beantwoorden. Jesse is een dos- siervreter en perfectionistisch. Hij kan in zijn eentje voor een whiteboard gaan staan en dan alle geldstromen van het zorgstelsel ontleden. Als campagneteam moesten we er tijdens die meet-ups voor waken dat Jesse vragen niet tot in de kleinste details ging beantwoorden. ‘Niet te veel nerden,’ riepen we steeds.”
Bart Snels, adviseur Klaver, Tweede Kamerlid GroenLinks

“Ik heb me er nogal aan gestoord dat men zei dat het niet inhoudelijk was. In de AFAS Live heeft Klaver ruim een halfuur een inhoudelijke speech afgestoken. In werkelijkheid was hij meer een Fidel Castro dan een Barack Obama, en toch bleven mensen dat zeggen.”
Wijnand Duyvendak, campagneleider, Trouw, 16 maart 2017

“Meet ups zijn een beetje persoonsverheerlijking, maar Jesse gaat echt niet naast zijn schoenen lopen. Daar zorgen wij als vrienden wel voor.”
Jos Olsthoorn, historicus, GroenLinks-raadslid Leiden

“Jesse is ook een gewone gast van 31 die ongeschoren in een trainingsbroek rondloopt, op de bank hangt, The West Wing kijkt, de voetbaluitslagen checkt, uit zijn dak gaat bij een concert van Guus Meeuwis en af en toe op zijn fiets stapt.

“Hij is totaal niet ijdel. Hij verzamelt juist kritische mensen om zich heen. Die weet hij overigens op de juiste plek neer te zetten. Dat is een teken van sterk leiderschap. Hij is ongelooflijk slim, verbaal heel sterk, erg gefocust.”
Paul Smeulders, oud-klasgenoot, GroenLinks-wethouder Helmond

“Jesse dronk niet, rookte niet, maar fietste meermaals per week. Zijn opa ging mee naar zijn wielerkoersen. Ik weet niet of hij weleens prijzen won, maar hij was er wel fanatiek mee bezig. Ik heb hem mijn posters van Tour-winnaars als Felice Gimondi, Eddy Merckx en Bernard Thévenet gegeven. Daar heeft hij zijn kamer mee behangen.”

Het hele artikel leest u op Blendle.
Bent u geïnteresseerd in meer artikelen van
HP/De Tijd? Lees ze hier op onze gloednieuwe app.