Spring naar de content
bron: ANP/AFP Foto/Tobias Schwarz

Staat de deur naar Europa voor de Britten weer op een kiertje?

Het leek allemaal zo’n gedane zaak: de Brexit. De Britten stemden met een kleine meerderheid voor het plan om de EU te verlaten, en so be it. Maar die Brexit komt bij tijd en wijle toch op losse schroeven te staan. De verkiezingen op het Europese vasteland, waar met name Duitsland en Frankrijk een duidelijke pro-EU koers varen, zorgt ervoor dat de strijd om de Britten te behouden nog niet helemaal gestreden is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Zo kwam er deze week een handreiking richting Londen vanuit Berlijn en Parijs. De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, stak zijn hoop op een herroeping van het Britse besluit om de EU te verlaten niet onder stoelen of banken. Geheel tegen protocol in liet hij weten de Britten een warm hart toe te dragen. In een interview met Bloomberg vertelde hij het besluit van de Britse regering te respecteren. “Maar mochten ze van gedachten veranderen, dan staan de deuren naar Europa nog steeds open.”

Brexit

En ook de Franse president Emmanuel Macron deed uitingen van eenzelfde strekking. “Brexit was een beslissing van het Britse volk, en dat respecteren we”. Verder wees de kersverse Franse staatsman er eveneens op dat de ‘deuren nog steeds openstaan’, maar dat dit veel lastiger wordt wanneer de Brexit-onderhandelingen eenmaal van start zijn gegaan. May bedankte vriendelijk voor het aanbod, en wees de andere kant van Het Kanaal er op dat deze toch volgens schema van start zullen gaan.

Gevolgen van verkiezingen in Groot-Brittannië

Het lijkt er dus op dat de handreikingen van Duitsland en Frankrijk tegen dovemansoren gericht zijn, en dat de Brexit er wel degelijk komt. Maar ook in Groot-Brittannië heerst de verdeeldheid, hetgeen door de afgelopen verkiezingen in het land nogmaals gedemonstreerd werd. May had gehoopt op een klinkende overwinning, en kreeg de poedelprijs.

Ze won, maar daar was dan ook alles mee gezegd. Door dit verlies aan zetels wordt May waarschijnlijk genoodzaakt om haar toon te temperen wat betreft de Brexit. Toch lijkt een echte ommekeer niet aan de orde. De deur — die wordt opengehouden door Macron en Schäuble — kunnen ze wel eens lelijk op de neus krijgen.

Nieuwe impuls

Feit blijft dat de Europese gedachte een nieuwe impuls heeft gekregen. De EU heeft eindelijk door dat het niet langer zonder meer op de hulp van de Verenigde Staten kan rekenen. Door die tactiek van Trump is iedere sterke bondgenoot mooi meegenomen. De dwarse Britten verloren door de Brexit veel krediet op het Europese toneel. Al zijn het er de tijden niet naar om nodeloos te bakkeleien over het verlaten van de EU.

In plaats daarvan gooit het vasteland het op lijmende woorden en die grotere invloed voor pro-EU (Corbyns Labour Party), en gloort er weer een tikkeltje hoop aan de horizon. Een herziening van de Brexit is nog niet aan de orde, maar omtrent hoe die er uiteindelijk uit gaat zien valt nog veel te winnen.

Onderwerpen