Spring naar de content
bron: Nieuwsuur/NPO

Terugkijken: na rijsttafel ziet Pechtold ineens overeenkomsten met Segers

Deze week zaten Alexander Pechtold en Gert-Jan Segers er wat ongemakkelijk bij terwijl ze ten overstaan van een leger journalisten een rijsttafel bestelden, maar de babi pangang lijkt geholpen te hebben. De D66-leider hintte in Nieuwsuur zelfs over kansen voor een evenwichtig kabinet. “Maar het wordt wel moeilijk.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Die toenadering van Pechtold is al een hele stap. Hij lijkt zijn eerdere bezwaren tegen onderhandelen met de ChristenUnie opzij te hebben gezet. Bij gebrek aan beter, vertelde hij donderdagavond in Nieuwsuur: “De andere progressieven partijen hebben zich afgekeerd van verantwoordelijkheid.” De D66-leider is teleurgesteld in de SP, PvdA en GroenLinks. “Zij laten het nu aan ons over. Maar ik pak de handschoen op.”

Alles ligt open

Dat moet hij doen met de ChristenUnie als ‘vierde keus’. Laat dat nu net de partij zijn die hij na de eerste breuk met GroenLinks schoffeerde en waarmee hij grote principiële problemen had. Het zal ook nu moeilijk worden, erkent Pechtold. Vooral op medisch-ethische kwesties, als de initiatiefwet voltooid leven, en de wietwet staan D66 en de ChristenUnie lijnrecht tegenover elkaar. Al lijkt volgens de politicus op dit ogenblik alles open.

Klimaatakkoord

En zijn er kansen tot toenadering tussen zijn partij en die van Segers. “We zijn het erover eens dat we wat moeten doen aan het klimaatakkoord en migratiestromen. Hier kunnen wij het de VVD en CDA nog wel eens moeilijk gaan maken,” aldus Pechtold.

Het is voor de kansen op een meerderheidskabinet te hopen dat de toenadering van Pechtold geen valse hoop is, anders moeten de peilen eindelijk op een minderheidskabinet worden gericht.

Het gehele interview is hier terug te zien.