Spring naar de content
bron: ANP/AFP Foto/Nicholas Kamm

De lege uitspraken van bliksemafleider Ivanka Trump

In een interview met het programma Fox and Friends vroeg men presidentsdochter Ivanka Trump naar haar functie als hooggeplaatste adviseur van haar vader. Ze had slechts twee vragen te beantwoorden, maar het bleef bij stuntelig gebrabbel en lege uitspraken. Het gesprek zorgde voor opmerkelijke uitspraken en vooral voor nog meer onduidelijkheid over haar invloed in het Witte Huis.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nico Hofstra

Presidentsdochter, onderneemster en adviseur Ivanka Trump schoof maandag aan bij Fox-programma Fox and Friends. Er werd haar onder andere gevraagd naar haar functie als 'adviseur van de president' en waarin zij van mening verschilde van haar vader. Ivanka weigerde voorbeelden te geven en lepelde een aantal opmerkelijke uitspraken op. Zo zou ze zich bewust afzijdig houden van politiek. "Ivanka Trump moet wel erg op haar gemak zijn geweest om een dergelijke uitspraak te doen," noemt de Amerikaanse schrijfster en advocate Jill Filipovic het optreden.

Gemakkelijke ballen

Ook de keuze voor het programma waar Ivanka aanschuift was opmerkelijk. "Het programma Fox and Friends is op dit moment een soort staatspropaganda," zegt Filipovic. "En Ainsley Earhardt, de presentator die het interview heeft afgenomen, heeft Trump inderdaad een paar gemakkelijke ballen toegeworpen, terwijl ze zelfs een paar keer haar eigen steun leek te betuigen voor Trumps vader."

Het interview is volgens Filipovic volstrekt mislukt, want Ivanka weet zelfs de meeste makkelijke vragen niet te beantwoorden.

Algemene steunbetuigingen

"Toen ze de gelegenheid kreeg, bleef het bij algemene steunbetuigingen die al moeilijk tegen te werpen zijn. Zoals de behoefte aan ontwikkeling van de arbeidskrachten, ondersteuning voor gezinnen, veteranen, haar bezorgdheid over de opioïdecrisis -- maar vooral over haar steun voor haar vader. Er was geen enkele kwestie die zij inhoudelijk heeft aangepakt," aldus Filipovic. Wanneer haar wordt gevraagd naar haar adviserende rol ten aanzien van haar vaders Twittergedrag, weigert ze hier op in te gaan.

'Geen kenner'

"Ik probeer me zo veel mogelijk afzijdig te houden van de politiek," zegt Trump in het interview. "Ik beken dat ik geen kenner ben op het gebied van politiek. Ik laat de politiek dus over aan andere mensen en hou me meer bezig met onderwerpen waar ik me erg voor interesseer." Met een 'politiek fenomeen', zoals ze haar vader beschrijft, zou politiek inzicht ook niet nodig zijn voor haar functie als adviseur.

"Ik adviseer mijn vader over tal van dingen," oreert de presidentsdochter. "Hij vraagt mijn openhartige mening, ik heb geen verborgen agenda en maak vrij duidelijk hoe ik sta tegenover een bepaald onderwerp. Soms zijn we het eens, soms zijn we het oneens." Een specifiek voorbeeld wil ze niet geven. "We zijn twee verschillende mensen, dus er zijn onderwerpen waar we het niets over eens zullen worden," luidt de toelichting van dochter Trump.

De tekst gaat hieronder verder. 

Jill Filipovic ziet Trump vooral als de verkeerde vrouw op de verkeerde plaats. Zo heeft ze een groot tekort aan ervaring en mist ze een passende studie -- Ivanka studeerde economie aan de Universiteit van Penssylvania en Georgetown -- waarmee zij expertise en inzicht zou kunnen bieden. "Wie de president adviseert zou daadwerkelijk politieke kennis moeten hebben. Zij moeten weten wat ze doen en over de nodige ervaring beschikken. Het presidentschap gaat niet alleen over macht. Adviseurs van de president -- zowel Democratisch als Republikeins -- zouden niet slechts moeten worden gedreven door inspirerende projecten," aldus Filipovic.

First Daughter 

Enige ervaring deed de presidentsdochter op tijdens de verkiezingen, waarbij ze haar vader adviseerde, aanwezig was bij zijn speeches en mee ging op campagnereizen. In de pers kreeg zij al snel het label van plaatsvervangende First Lady. Zelf noemde ze deze observatie ongepast: “Er is maar één First Lady en zij zal geweldige dingen doen,” verduidelijkte ze in een statement. Nadat papa president werd zou ze een van de meest invloedrijke en betrokken presidentsdochters blijken. Binnen de kortste keren zat ze aan tafel bij de Canadese president Justin Trudeau en bondskanselier Merkel.

Haar focus leek korte tijd gericht op het feminisme, een onderwerp dat wellicht een mooie bliksemafleider zou vormen voor de seksistische uitlatingen van vader Trump en haar vrouwonvriendelijke modebedrijf. Ook op het gebied van dit onderwerp blijkt ze geen autoriteit. Tijdens het gesprek met Merkel en koningin Máxima, ter promotie van het belang van vrouwen in topfuncties, wist ze geen zinnig woord uit te brengen. “Ik luister, ik leer en ik onderzoek op welke manieren het mogelijk is om een impact te hebben." Critici waren allerminst onder de indruk.

Lizzie Crocker, redacteur van The Daily Beast noemt vooral haar 'falende' pogingen om concrete uitspraken te doen. “Ze is er niet in geslaagd duidelijk te maken hoe de economische macht van vrouwen op wereldniveau kan worden bereikt”. Ongeloofwaardig als feministe werd ze eveneens als oprichtster van haar eigen modemerk. In het Indonesische Subang werken ongeveer 3000 vrouwen voor een zeer laag loon aan de jurkjes van Ivanka.

Adviseur

Over haar functie als adviseur van Trump lijkt Ivanka in ieder geval geen openheid van zaken te willen geven. De voor de presidentsdochter onbetaalde baan is overigens wel een van de hoogste functies binnen het Witte Huis. Ze is ook niet de enige met deze eervolle taak uit de familie-Trump. Haar man Jared Kushner treedt ook op als zogenaamde 'senior adviser'. Alle aandacht voor het stel en andere leden uit de entourage van Trump leiden allemaal af van zijn chaotische beleid.

Kortom: een winstgevend familiebedrijfje.