Spring naar de content
bron: ANP/Bart Maat

Terugkijken: Kees van der Staaij citeert De Speld tijdens formatiedebat

Fouten zijn menselijk, maar SGP-voorman Kees van der Staaij lijkt tijdens formatiedebat in de Tweede Kamer de plank in zijn ijver volledig mis te slaan. Al was het volgens de fractievoorzitter een slim plan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Tijdens het debat werd in de Kamer teruggeblikt op de gemaakte stappen onder oud-informateur Herman Tjeenk Willink. Waar we Geert Wilders eerder al in vorm zagen, wilden zijn collega’s ook een duit in het zakje doen. Kees van der Staaij stond te trappelen.

De SGP-fractievoorzitter liep na een betoog van zijn CDA-collega Sybrand Buma naar de interruptiemicrofoon met een voorbereid statement. “Voorzitter, wat een mooi betoog van de heer Buma,” begon Van der Staaij. “Maar hoe verhoudt zich dat met het volgende citaat dat ik van hem las: ‘Voordat we ergens onze handtekening onder zetten, maken we ons er eerst heel boos over. Daar staan we voor bij het CDA. Nederland verdient een partij die woord en daad kan scheiden.’”

De Speld

De glimlach van Buma kon niet groter zijn. “Dat is een interview, dat heb ik gegeven aan De Speld.” De Kamer kon haar lachen niet bedwingen. De Speld is namelijk een humoristische site met berichten als ‘Kabinet gevormd met 3D-printer’ en ‘Pechtold overrompeld door eis ChristenUnie dat hij zijn zoon offert’.

Er kon nog wel een Buma-grap vanaf. “Maar, ik erken, De Speld is waarheid, de rest is fictie,” aldus de CDA-fractievoorzitter. Zo werd een misser van jewelste een positieve noot in het trage formatieproces.

Volgens Van der Staaij is zijn actie een grap. Op Twitter reageert de fractievoorzitter: “Of ik keek te ernstig, òf ik moet grappen beter uitleggen  Nadat collega Buma De Speld citeerde, zocht ik speld-citaatje van hemzelf op…”