Spring naar de content
bron: ANP/Jerry Lampen

Het zomerreces: formeren in korte broek en slippers

Op een terras ergens in Den Haag in de zon,/ zit een formatie die het tot gisteren nooit won. Voor als u het nog niet meegekregen heeft: het zomerreces is afgelopen vrijdag officieel begonnen. Voor een klein groepje Haagse mannen in pak betekent dit helaas nog niet dat de zwembroek aan mag. Midden in de kabinetsformatie — we tellen inmiddels dag 117 — is het einde van het formatieproces namelijk nog niet in zicht, maar is er wel ruimte voor wat lossere formatiekledij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Maaike Posthuma
Beeld:

“Er gebeurt heel veel in de wereld,” weet onze premier Rutte. Zo ook op het Haagse Binnenhof. Na vorige week onderhandeld te hebben over moeilijke onderwerpen en nu veel collega’s in het vliegtuig naar de zon zitten, vond informateur Zalm het tijd om van locatie én klederdracht te veranderen.

Ernstige zaken in luchtige kleding

Dus wordt het Nederlandse volk getrakteerd op politici in vrijetijdskleding. Mark en Gert-Jan lieten de formaliteiten niet helemaal achter zich en hulden zich in respectievelijk een overhemdje en nette schoenen. Sybrand toonde zich een man uitermate geschikt voor het polo-shirt en Alexander voegde wat extra nonchalance toe door een zwarte weekendtas over z’n schouder te gooien.

Immer goedgemutst, leken de politici frisse zin te hebben in de verdere formatie. Ze beloofden om serieus door te formeren. Dat wil zeggen: zonder papa-dagen of het vermijden van moeilijke onderwerpen zoals migratie, de samenwerking in de Europese Unie en euthanasie.

Beeld:

Formeren met raketijsjes

De speculaties over de minister- en staatssecretarisposten worden inmiddels steeds heviger. Vorige week prijkte Carola Schouten (CU) met haar bijzondere geschiktheid als minister in het NRC én het Algemeen Dagblad.

Daarbij concludeerden de jongens van het NOS Formatievlog met Mona Keijzer (CDA) dat zij voor bijna elke post wel geschikt was. Tot nu toe is nog geen positie zeker, maar hopelijk niet voor lang meer.

Hopelijk zorgt deze andere omgeving — de frisse lucht van het Johan de Witthuis — voor meer inspiratie en kans op slagen. Wie weet smullen de heren aan de onderhandelingstafel van raketijsjes met Acda & de Munniks Het Regent Zonnestralen op de achtergrond en is er binnen no time een kabinet. Als dit het is is dit het/ en we zullen het wel zien.