Terugkijken: Asscher vertelt waar zijn nieuwe politiek over moet gaan

De Redactie 13 jul 2017 Politiek

PvdA-leider Lodewijk Asscher schoof aan bij Eva Jinek om zijn nieuwe strategie op tafel te leggen, maar kreeg ook kritiek over de dubbele pet die hij draagt. 

Na de verkiezingsnederlaag – waarbij zijn PvdA van grootste partij op links de kleinste partij van de linkerflank werd – gaat het roer om bij Lodewijk Asscher. De voortekenen zien we de laatste weken al in de Tweede Kamer. Asscher toont zich een oppositieleider die de harde maatregelen niet schuwt.

Hij is oppositiepoliticus en vice-premier, zet het demissionair kabinet op scherp in het lerarendebat en weet dat hij misschien wel de begroting van komend jaar moet maken. Daarbij wekt hij wrevel onder zijn collega’s in de Tweede Kamer door het lerarendebat hoog te spelen.

De tijd nemen

Dat doet hij allemaal in een nieuw jasje. Zo was hij, vertelt hij in Jinek, 24 uur in de arme Tilburgse buurt Stokhasselt om ‘de tijd te nemen’ voor de problemen voor de mensen in een van de armste wijken van Noord-Brabant. “In plaats van dat je je rot rent op jacht naar verhalen, neem je de tijd en besteed je aandacht aan wat mensen bezighoudt. Daar moet politiek over gaan,” vertelt hij.

Maar kan Asscher met zijn negen zetels wel iets voor de mensen, wiens verhalen hij hoort, doen? “De politiek kan sowieso niet alles betekenen. Dat is een van de redenen waarom de mensen teleurgesteld zijn in de Partij van de Arbeid. Als je vertelt wat je allemaal wilt gaan doen, is de teleurstelling al bijna ingebakken.”

Volgens Asscher moet zijn partij zich veel meer richten op de burgers en minder vanuit het pluche regeren. “Wij moeten nu veel meer mensen vertegenwoordigen en naast ze te staan – in plaats van te vertellen hoe het nu moet – en daar kracht aan ontlenen.”

Bekijk hieronder het hele fragment (vanaf 5:40 minuut).

Reageer op artikel:
Terugkijken: Asscher vertelt waar zijn nieuwe politiek over moet gaan
Sluiten