Spring naar de content
bron: Max Pixel

De Maatstaf: Pechtold en zijn centimeters

Elke week lichten we in de zomerrubriek De Maatstaf een opmerkelijke actualiteit uit, begeleid door een cijfer of bijzondere foto. Deze keer: Pechtold en zijn centimeters.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Maaike Posthuma

Deze week sprak CDA-leider Sybrand Buma over ‘meters’ die gemaakt waren tijdens de formatiebesprekingen. Hierop reageerde zijn D66-collega Alexander Pechtold met de opmerking dat die meters toch eerder ‘centimeters’ waren.

Pechtold
Beeld:

Centimeterpolitiek

Afgelopen februari werd de centimeter ook in het Groningse gaswinningdebat betrokken. Alle partijen spraken toen uit dat het vertrouwen van de Groningers moest worden teruggewonnen. Commissaris van de Koning René Paas (CDA) was positief en vond dat ze ‘een paar centimeter’ waren opgeschoten.

Wereldwijd gebruik

Het woord ‘centimeter’ stamt af van het Franse ‘centimètre’ en komt uit de periode rond de negentiende eeuwwisseling. In het Angelsaksisch wordt het over het algemeen gespeld als ‘centimeter’, maar in het Britse Engels als ‘centimetre’. Als onderdeel van het metrieke stelsel, wordt de centimeter gebruikt in alle landen, behalve de — altijd weer speciale — Verenigde Staten, Liberia en Myanmar. Eén centimeter is ongeveer gelijk aan 0,3937 inch, 0,0321 voet of 0,01 meter.

Little fun fact

Het stembiljet van de Tweede Kamerverkiezingen was dit jaar 100 centimeter breed, wat zo’n 30 centimeter breder was dan voorheen. De reden van de stembiljet-verbreding was het grotere aantal partijen dat meedeed aan de verkiezingen, namelijk 28.

De centimeter blijft dus terugkomen in Nederlandse politiek. Misschien voorspelt Pechtold’s uitspraak wel veel goeds voor de formatie.

pechtold
Beeld: