Pas op, politici! Om Amerikaanse toestanden in de zorg te voorkomen moet het roer om

Uw ziekte levert allerlei organisaties veel meer geld op dan uw gezondheid. Zou dat de reden zijn dat er zo weinig gebeurt om chronische ziekten te genezen, laat staan om ze te voorkomen?

De gezondheidszorg in Nederland kost volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ongeveer elf procent van het bruto nationaal product. Dat komt neer op 73 miljard euro per jaar, oftewel bijna 4300 euro per inwoner. Let wel, dat zijn alleen nog maar de directe kosten van ziekte. De indirecte kosten – zoals ziekteverzuim, wegens ziekte aangevraagde uitkeringen en productiviteitsverlies – zijn niet inbegrepen.

Hiermee is Nederland een van de landen die het meest uitgeven aan gezondheidszorg, hoewel we niet kunnen tippen aan de VS. Dat land is met zorguitgaven van bijna achttien procent van het bnp wereldwijd koploper.

In de VS is daarmee echt het maximum bereikt, of eigenlijk al overschreden. Een van de gevolgen is dat in de VS de eigen bijdragen – hier te lande ook een gevoelig politiek thema – nog vele malen hoger zijn dan in Nederland. In de VS lopen nog steeds dertig miljoen mensen rond die volledig onverzekerd zijn, en zij die wel verzekerd zijn, lopen tegen eigen bijdragen aan die in Nederland (nog) onvoorstelbaar zijn.

Zo wordt zestig procent van alle persoonlijke faillissementen in de VS veroorzaakt door onbetaalbare ziektekosten. Het is duidelijk dat het roer om zal moeten als we niet in Amerikaanse toestanden willen geraken.

Reageer op artikel:
Pas op, politici! Om Amerikaanse toestanden in de zorg te voorkomen moet het roer om
Sluiten