Spring naar de content
bron: Wikimedia Commons

Kijkt u ook op tegen de vakantiefiles? Nergens voor nodig!

Het gesteun en gepuf is overal in Nederland te horen: de vakantiefiles zijn er weer. De drukte van de zomervakantie uit zich de komende weken voornamelijk op de weg. Internationale snelwegen kleuren wit van de caravans en lange rijen bij tankstations worden een grote bron van frustratie. Ertegen opzien is nergens voor nodig. Rijden in de zomervakantie heeft juist zijn charme.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Maaike Posthuma
vakantiefile
Beeld:

De Europese snelwegen naar Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië vullen zich spoedig weer met campers, caravans en aanhangwagens. De files in Europa worden in de zomer flink beïnvloed door het verkeer dat naar zijn vakantiebestemming rijdt. Toch stapt iedereen elke zomer weer optimistisch in de auto met aanhangwagen.

Vakantiefiles zijn geen woon-werk-verkeer

In ons eigen land zijn we uiteraard ook bekend met filerijden. Tot drie jaar geleden liepen de files terug, maar sinds dat jaar is de filezwaarte met 43% gegroeid. De drukste dag van de afgelopen zeventien jaar was 25 november 2005, met een filezwaarte van 382,912 kilometerminuten (gemiddelde filelengte x duur van de file). Forenzend Nederland staat het meeste in de file op de A20 tussen Hoek van Holland en Gouda met 191.036 kilometerminuten aan file.

Lees hieronder verder.

De algemene consensus is dus dat files vreselijk zijn, maar ik raad u aan te genieten van de vakantiefiles. Dit is waarom.

Woezel en Pip en automaatkoffie

vakantiefiles
Credits:

Rijden in de zomer is alles behalve een saaie bedoening. De zonneschermen van Woezel en Pip zullen weer vrolijk van de autoramen af spatten. De rijen voor het toilet bij de benzinestations worden net zo lang als bij de Eiffeltoren waar u naar op weg bent. De automaatkoffie bij de stations smaakt raar en de saucijzenbroodjes hebben andere vormen. Krijsende kinderen verpesten de wonderschone ceremonie van eten uitkiezen in het buffet van een wegrestaurant.

Centraal-Europa

De Duitse snelwegen zijn een fenomeen op zich. Altijd was het land al een voorloper op tankstation-hygiëne. Uw portemonnee puilt na afloop van de reis dan ook uit van de €0,70 tegoedbonnetjes van sanitair faciliteiten-concern Sanifair. Mochten uw kinderen net over de Duitse grens al jengelend op de achterbank zitten, adviseer ik u de snelweg langs het vliegveld van Frankfurt am Main. Vliegtuigspotten is namelijk een uiterst kindvriendelijke bezigheid, zeker vanuit de auto. De airconditioning in de auto wordt naarmate u zuidelijker rijdt uw steeds betere vriend, terwijl het vlakke landschap langzaam overgaat in wervelende heuvels.

vakantiefiles
Beeld:

De vangrails kleuren oranje ergens bij de Oostenrijkse snelwegen en steken fel af bij de wit besneeuwde bergtoppen. Daar in de buurt ligt de E60, waar aan de westkant mysterieus een glimp op te vangen is van mini-land Liechtenstein.

Italië

Vijf uren lang stilstaan voordat u de Gotthardtunnel in mag, geeft u ruim de tijd dat ene album van Coldplay weer eens op te zetten. Ik kan u verzekeren dat uitstekende reismuziek is. Bereid u daarnaast ook voor op de proeve van taalbekwaamheid bij uw eerste contact met het buitenlands tolpersoneel — nadat u uiteraard tot op de laatste meter hebt getwijfeld of u op de juiste rijbaan naar het tolhuisje rijdt.

vakantiefiles
Beeld:

Mochten de zeventien kilometer in een donkere tunnel te heftig zijn, dan kunt u altijd over de Brennerpas naar Italië. Het inhalen van het massale vrachtverkeer geeft u namelijk het gevoel dat het rijden eindelijk eens opschiet. Maar dan komen de files rond grote steden als Milaan en Parijs, die onze bijdrage aan klimaatverandering doeltreffend weergeven.

Vakantietechnologie

De nieuwste internationale wegenkaart van ViaMichelin is inmiddels vervangen door de meeste recente TomTom- of Google Maps-update. De walkmans, discmans en mp3-spelers zijn iPods en iPhones geworden. En de slanke gewatteerde koptelefoontjes van Sony zijn ingeruild voor de statement pieces van Beats by Dre, maar houden kinderen nog altijd zoet.

Het autorijden in de Europese zomervakantie is, zoals u kon lezen, geheel anders dan forenzen op een doordeweekse dag. Zie het als een soort vuurdoop — of ontgroening, zo u wilt — alvorens uw vakantie écht kan beginnen.