Spring naar de content
bron: ANP/Dick Coersen

Het begin van de rebelse sixties is vermoedelijk gearrangeerd

Het eerste concert van The Rolling Stones in Nederland ging de boeken in als het begin van de rebelse sixties in ons land. Op 8 augustus 1964 werd het optreden in het Kurhaus in Scheveningen binnen tien minuten afgebroken door rebellerende fans. Volgens Aad van Toor, bekend als de acrobaat van Bassie & Adriaan, ontstonden de rellen niet spontaan maar waren ze gearrangeerd door Dick Harris.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Door Postma

Verslaggever — en oud-webcoördinator van HP/De Tijd — Edwin van Sas citeert in Trouw uit de autobiografie van Aad van Toor waarin Van Toor bepleit dat het stukje geschiedenis herschreven dient te worden. Van Toor sprak op de bewuste avond in 1964 met Harris over de toedracht van de rellen.

Paniek

In de autobiografie, Moe, ik kan een salto!, is te lezen dat Harris in paniek aan Van Toor vertelde dat hij was gevraagd wat Hagenezen te regelen om herrie te schoppen bij het optreden van de Stones. Het moest maar eens afgelopen te zijn met het brave karakter van de popconcerten in Nederland. De opdrachtgever is bij Van Toor niet bekend. Harris had niet verwacht dat de rellen zo uit de hand zouden lopen. Later smeekte hij Van Toor er nooit iemand over te vertellen.

Het in scène zetten van de legendarische rellen en de helpende hand van Harris is een bewaard geheim gebleven. In een aflevering van Andere Tijden uit 2011, gewijd aan de reconstructie van het beruchte Stonesconcert, wordt er niet over gerept. Harris overleed in 2010 en kan het niet meer navertellen.

De tekst gaat hieronder verder.

Van Toor gelooft het verhaal dat hij van Harris te horen kreeg. Hij herinnert zich het gesprek nog goed. “Ik kende Dick goed en hij zei altijd onverbloemd de waarheid. Door de manier waarop hij die avond in paniek was, terwijl het een hele rustige en stabiele man was, twijfel ik er geen moment aan of hij de waarheid sprak.”