Spring naar de content
bron: Wikimedia Commons

Met genderneutraal beleid pakt Amsterdam haar tolerantie weer terug

Gemeente Amsterdam gaat zijn bewoners voortaan genderneutraal aanspreken. Hiermee wil de stad voorkomen bewoners buiten te sluiten. De gemeente hoopt hiermee de tolerantie in de stad weer te vergroten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Maaike Posthuma

“Als stad en als werkgever willen we inclusief zijn,” zegt de gemeentewoordvoerster tegen De Telegraaf. Ambtenaren en bestuurders van de Gemeente Amsterdam worden voortaan gevraagd geen ‘geachte heer/mevrouw’ meer te gebruiken. De stad wil hiermee een voorbeeld zijn voor andere gemeenten.

Iedereen includeren

tolerantie
De intersekse-vlag. Beeld:

Onze hoofdstad volgt het voorbeeld van de Londense metro. Sinds een kleine twee weken worden daar de aankondigingen niet meer gestart met ‘ladies and gentlemen’ maar met ‘hello everyone’. Het transportbedrijf London Underground vond de uitspraak gedateerd en wilde alle inwoners includeren.

De genderneutrale aanhef is onderdeel van Gemeente Amsterdam’s Roze Agenda. In dit vierjarenplan wordt gepoogd de veiligheid van LHBTI’s te vergroten en de gemeentelijke organisatie ‘LHBTI-proof’ te maken. Daarmee hoopt de stad de sociale acceptatie van LHBTI’s te verhogen.

Stad van tolerantie

De reacties lopen uiteen. “Mensen moeten niet zo op hun teentjes getrapt zijn,” vindt de één. “Vaak is het maar een handjevol dat het vervelend vindt. Daarin moeten we niet doorslaan,” zegt de ander. Maar hierbij wordt vergeten dat Amsterdam sinds jaar en dag dé stad van tolerantie hoort te zijn. Die identiteit is de laatste jaren echter steeds meer verloren gegaan, vinden meerdere Amsterdammers.

De tekst gaat hieronder verder. 

“Vrij nieuw is de aandacht voor mensen met een intersekse-conditie,” staat er in het uitvoeringsplan van de Roze Agenda. Maar “hier hebben we nog geen uitgewerkt beleid op.” De genderneutrale aanhef is dan ook een duidelijk signaal dat de stad hard werkt aan die uitwerking. En daarmee neemt Amsterdam zijn taak als hoofdstad serieus.