Spring naar de content
bron: ANP/Koen van Weel

De Maatstaf: het ongeluksgetal moet de Oranjeleeuwinnen kracht geven

Elke week lichten we in de zomerrubriek De Maatstaf een opmerkelijke actualiteit uit, begeleid door een cijfer of bijzondere foto. Deze week: de records en kansen van de Oranjedames.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker
Oranjedames
Beeld:

De Oranjeleeuwinnen maken dit weekend kans om de halve finale van het EK te halen. Zweden moet aan de kant worden geschoven om Van de Sanden, Miedema, Groenen en consorten in de geschiedenisboeken van het Nederlandse vrouwenvoetbal bij te kunnen schrijven.

Statistieken en voetbal worden met de definitieve komst van de laptoptrainer meer en meer met elkaar verweven. Ze worden in overvloed aangeleverd. Hoeveel tijd speelt een ploeg op de helft van de tegenstander? Hoeveel sleutelpasses geeft een speler gemiddeld per wedstrijd? We kunnen het allemaal meten en archiveren, en dat heeft zo zijn impact op het spel.

Tijd om een paar onderbelichte statistieken onder de aandacht te brengen. Zo hebben de zestien ploegen dit EK al een recordaantal penalty’s gekregen. De scheidsrechters hebben al acht strafschoppen – waarvan twee aan Oranje – uitgedeeld. Dat is er al eentje meer dan tijdens het hele EK in 2009. Daarmee is het toernooi weer een record rijker, naast het bezoekersrecord voor een vrouwenduel in Nederland.

De tekst gaat hieronder verder. 

Records

Daarnaast staan de Oranjedames ook in andere klassementen bovenaan. Niemand schiep in een wedstrijd meer kansen dan de vier gecreëerde mogelijkheden van middenvelder Jackie Groenen tegen de Belgen en niemand wist de bal zo vaak te onderscheppen en weg te werken dan de dertig keer van Anouk Dekker.

De tekst gaat hieronder verder. 

Ongeluksgetal als geluksgetal

Deze goede cijfers en de groepswinst betekenen echter niet dat de buit al binnen is. Op de route naar de finale moeten eerst de stugge Zweden worden verslagen in Doetinchem. De dames uit Scandinavie zijn de zilverenmedaillewinnaars van de Olympische Spelen van vorig jaar. Al won Nederland dit jaar het onderlinge duel in de Algarve Cup met 1-0. Dit gebeurde – bijna vanzelfsprekend – vanaf de strafschopstip.

Niettemin zal Oranje kunnen vasthouden aan het ongeluksgetal dertien op basis van cijfers van het statistiekenbureau Gracenote. Ondanks een lagere positie op de wereldranglijst zien de statistici een grote kans voor Nederland op EK-winst dan voor de Zweden. Daarbij is ook gekeken naar het speelschema en thuisvoordeel, waarna een algoritme 1 miljoen verschillende scenario’s uitrekende.

Als we deze berekening moeten geloven, hebben 13 procent kans op een EK-zege. De laptoptrainer zal, wanneer de nood aan de man is, alle ballen op aanvaller Renate Jansen – onze nummer 13, de inviel tegen Denemarken – laten gooien.

O, en u moet niet verrast opkijken als een eventuele strafschoppenreeks anders verloopt dan normaal. De UEFA experimenteert dit EK Vrouwen namelijk met een alternatieve penaltyserie.