Spring naar de content
bron: Pexels/ Tim Gouw

We kunnen ook proberen geen klootzakken te zijn

Deze week maakten de NS en de gemeente Amsterdam beide bekend dat ze genderneutraal taalgebruik gaan hanteren, om zo te zorgen dat niemand buitengesloten wordt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Meredith Greer

Hoe durven ze! U mag helemaal niets meer! Doorgeslagen politieke correctheid! ‘Deugen’ en ‘gutmensch’ werden met gekrulde bovenlip en vol venijn op social media uitgespuugd. Gatver, zitten daar die policor sneeuwvlokjes allemaal een beetje te ‘virtue signallen’. Deugmensen. Bah, bah, bah.

“Het is hypercorrect en op het gekkige af. Je zou er de slappe lach van krijgen,” zei CDA’er Mona Keijzer. PVV’er Martin Bosma vindt het ‘eng en totalitair dat de overheid via politiek correcte taal probeert te beïnvloeden hoe wij denken.’ Aangesproken worden door een omroepbericht als ‘geachte reiziger’. Het is maar waar je ’s nachts wakker van ligt.

Politieke correctheid wordt gedefinieerd als het vermijden van taaluitingen of gedragsuitingen die als beledigend of discriminerend worden beschouwd voor bepaalde als achtergestelde of gemarginaliseerde groepen. Er staat eigenlijk alleen het volgende: probeer geen racistische, hatelijke discriminerende trol te zijn.

De reden dat politiek correct zijn in het algemeen en het ‘beste reiziger’ van de NS in het bijzonder deze week zoveel weerstand opriep, is omdat het inspeelde op de grootste angst van de eikel anno 2017: ‘dat je het zeker niet meer mag zeggen tegenwoordig’.

Het is een angst voor een beknotting van de vrijheid van meningsuiting, maar ook een irrationele angst. Iedereen mag in ons land vrijwel alles zeggen. Er staat alleen niets in de Grondwet over de Vrijheid van Alles Mogen Zeggen Zonder Consequenties of Tegenspraak. Je wordt nergens in je vrijheid beperkt wanneer iemand je uitlegt hoe je zoveel mogelijk mensen tegelijk op een respectvolle manier toe kunt spreken.

Er is een soort race to the bottom gaande. Tegenover de gehate Gutmensch is er een wedstrijdje ontstaan: wie kan er het verste achterover zitten en de grootste hufter zijn. Maar de mensen die de vrijheid eisen om geen enkele rekening te hoeven houden met de ander, hebben zelf het hoogste woord zodra ze het gevoel hebben dat hen iets wordt aangedaan.

Fuck your feelings, maar luister vooral naar de mijne. De bezorgde burger is geen stel jankende sneeuwvlokjes, daar moet naar geluisterd worden. En waag het eens om ze aan te spreken met ‘beste reiziger’.

Wie niet meedoet aan de Grote Huftershow of wentelt in zijn eigen cynisme kan het nooit goed doen. Als je voor het ene opkomt, had je je ook over het andere uit moeten spreken. Als je ergens een beetje empathie voor opbrengt, ben je hypocriet, want waarom hou je je niet met de ander bezig? Protesteer voor alles, of blijf thuis. Als je geen heilige bent, moet je maar accepteren dat je eigenlijk ook een hufter bent.

Het is verlammend, het is contraproductief en ik ben er persoonlijk klaar mee. Ik heb er genoeg van dat wanneer ik niet smetteloos of perfect ben, ik gelijk een hypocriet ben en daarmee gediskwalificeerd word. Ik weiger te accepteren dat we het opbrengen van het absolute minimum aan menselijkheid zien als doorgeslagen gekkigheid.

We zouden ook kunnen proberen te accepteren dat we allemaal jammerlijk falende Gutmenschen zijn. We hoeven niet te kiezen tussen heilige of hufter. Als we dat van elkaar en van onszelf accepteren, hoeven we alleen nog maar oprecht te proberen geen klootzak te zijn. Het zal niet altijd lukken, maar laten we eens een poging doen. Volgens mij komen we dan een heel eind.

Onderwerpen