Spring naar de content
bron: ANP/Chip Somodevilla/Getty Images/AFP

De Hunger Games van Donald Trump

Dat het kabinet van de Amerikaanse president Trump haar wittebroodsweken gepasseerd zijn, is de afgelopen weken meer dan duidelijk. Welke Amerikaanse politici zijn tot nu toe slachtoffer geworden van Trumps Hunger GamesHP/De Tijd zet alle ‘slachtoffers’ op een rijtje.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jana Simmelink
Donald Trump
Beeld:

FBI-directeur James Comey

Trumps voorganger, president Barack Obama, noemde Comey tijdens zijn aanstelling als FBI-directeur in 2013 ‘woest onafhankelijk’ en ‘diep integer’, iemand die ‘niks geeft om politiek’ en ‘alleen maar wil dat de klus geklaard wordt’. Trump dacht er anders over. Hij ontsloeg Comey in mei vanwege zijn mogelijk incorrecte uitspraken over de e-mailaffaire rondom Hillary Clinton, maar er lijkt meer aan de hand zijn geweest.

In maart 2017 maakte Comey namelijk bekend dat de FBI sinds juli 2016 onderzoek doet naar de Russische betrokkenheid bij de Amerikaanse verkiezingen van november vorig jaar. Uit het onderzoek van Comey bleek dat Russische hackers zich hadden bemoeid met de verkiezingen. Volgens Comey wilden de Russische hackers de verkiezingen beïnvloeden in het voordeel van Trump, dit was voor Comey genoeg reden om en onderzoek te starten naar Trumps medewerkers.

Hij bevestigde deze vermoedens tijdens een hoorzitting over de Russische beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen.

Donald Trump
Beeld:

Sean Spicer

Voormalig Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer stapte recent op vanwege de aanstelling van de inmiddels van het toneel verdwenen Anthony Scaramucci als nieuwe directeur communicatie. Spicer stelde dat hij het ‘absoluut oneens was met de aanstelling van Scaramucci’. Trump vroeg Spicer toch te blijven, waarna Spicer het aanbod weigerde met als argument dat hij ervan overtuigd was ‘dat Scaramucci alleen maar bij zou dragen aan de al aanwezige verwarring en onzekerheid in het Witte Huis’.

Spicers aftreden leek geen kwaad bloed bij Trump te zetten. In een verklaring zei de president: “Ik ben dankbaar voor Seans werk in mijn kabinet en voor het Amerikaanse volk. Ik wens hem veel geluk in zijn hoogstwaarschijnlijk succesvolle carrière: kijk alleen al naar zijn geweldige kijkcijfers op televisie.”

Donald Trump
Preibus (rechts) met Steve Bannon. Beeld:

Reince Priebus

Afgelopen vrijdag werd bekend dat Reince Priebus afscheid neemt van het Witte Huis. Priebus, inmiddels voormalig stafchef van het Witte Huis en voormalig voorzitter van de Republikeinse partij, lag vanaf het begin van Trumps termijn onder vuur in het Witte Huis.

Na de aanstelling van Anthony Scaramucci werd dit alleen maar erger. Scaramucci verdacht Priebus ervan de belangrijkste bron te zijn van gelekte informatie uit het Witte Huis.

“Een vis begint altijd te rotten vanaf de kop,” zei hij donderdagochtend tegen CNN. Priebus stelt dat hij zelf ontslag heeft genomen. Trump en Priebus lijken weinig negatiefs over elkaar te melden te hebben. Beiden bedanken elkaar voor de tijd in het Witte Huis.

Donald Trump
Beeld:

Michael Flynn

Voormalig Nationaal Veiligheidsadviseur Flynn vertrok nog geen maand na zijn aanstelling omdat hij had verzwegen dat hij met de Russische ambassadeur had gesproken over een verlichting van de sancties tegen Rusland, toen hij nog niet in functie was. Flynn is een van de belangrijkste getuigen in het onderzoek naar samenwerking tussen Rusland en Trumps campagneteam.

De commissie probeert te achterhalen of het team van Trump tijdens de presidentsverkiezingen contact zocht met Rusland, om zo de verkiezingen te beïnvloeden. Flynn ontkende in eerste instantie dat het gesprek met de Russische ambassadeur plaats had gevonden; hij werd hierin bijgestaan door Mike Pence.

Donald Trump
Dubke (rechts). Beeld:

Michael Dubke

Afgelopen mei werd bekend dat Michael Dubke, voormalig directeur communicatie van het Witte Huis aan de beurt was. Er werd veel gespeculeerd over het vertrek van Dubke, zo zou hij zijn ontslag in hebben gediend vanwege grote problemen tussen de medewerkers van het Witte Huis. Zelf stelde hij in een interview met CNN dat hij ‘om verschillende redenen, persoonlijke redenen’ zijn post verliet.

Waarom Dubke vertrok is niet duidelijk. Sommige media stellen dat het te maken kan hebben met zijn betrokkenheid bij het ontslag van oud FBI-directeur James Comey, andere kanalen stellen dat Dubke niet goed mee kwam in de White House Staff omdat hij later aansloot, en veel medewerkers van de communicatieafdeling sinds de verkiezingen op hun plek zitten.

Donald Trump
Beeld:

Anthony Scaramucci

Last but certainly not least: gisteren werd bekend dat de beruchte, kersverse communicatiechef Anthony Scaramucci uit zijn ambt ontzet wordt. Zoals hierboven te lezen zorgde de aanstelling van Scaramucci voor aardig wat reuring in het Witte Huis, na tien dagen mag Scaramucci zijn koffers weer pakken. De inmiddels voormalige communicatiechef begon al niet echt soepel aan zijn baan. Scaramucci noemde Reince Priebus in een interview een ‘fokking paranoïde schizofreen‘ en had over Steve Bannon ook geen goed woord over: “Ik ben geen zelfpijper.”

Ook met Scaramucci wordt het ontslagen/ontslag genomen spelletje gespeeld. In een officiële verklaring van het Witte Huis wordt gesteld dat het Scaramucci de nieuwe stafchef John Kelly het gunde om met een schone lei te beginnen aan zijn functie, en dat Scaramucci vertrok zodat Kelly zijn eigen team samen kon stellen. Toch lijkt het er meer op dat John Kelly, niet bepaald fan van Scaramucci, hier de overhand in heeft gehad.

Al met al hebben tot nu toe zes deelnemers van Trumps Hunger Games het niet overleefd, de Amerikaanse president heeft wel een mooi record gevestigd met alle reuring in het Witte Huis: de kortst zittende nationale veiligheidsadviseur ooit (Flynn), de kortst zittende stafchef ooit (Priebus) en de kortst zittende communicatiedirecteur ooit (Scaramucci). Het doet denken aan de populaire filmreeks Hunger Games. 

Happy Hunger Games! And may the odds be ever in your favor.

Onderwerpen