Spring naar de content
bron: ANP/AFP Foto/Franck Fife

De Maatstaf over wereldrecords en het WK Atletiek

Het WK Atletiek, dat dit weekend van start gaat in Londen, gaat natuurlijk vooral dienen als uitgeleide van een van de grootste atleten ooit. De Jamaicaan Usain Bolt gaat er namelijk zijn laatste wedstrijden lopen en hoopt zijn drie wereldrecords te verbeteren, maar wat weten we eigenlijk over het wereldrecord?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Er zal dit wereldkampioenschap hopelijk een wereldrecord gebroken worden. Zeker als het aan Usain Bolt ligt. De Jamaicaan hoopt zijn historische toptijd over 100 meter van Berlijn te verbeteren, wat de sprinter een gedenkwaardig afscheid zal opleveren. Dat record (9 seconden en 58 honderdsten over 100 meter) van Bolt staat al 8 jaar.

Atletiek
Beeld:

Dat is een stuk langer dan het jongste wereldrecord van de Ethiopische Genzebe Dibaba. Het record van de langeafstandloopster – gelopen op 7 februari van dit jaar op de 2000 meter – staat immers slechts 178 dagen in de geschiedenisboeken. De Zuid-Afrikaanse hardloper Wayde van Niekerk heeft bij de mannen het jongste wereldrecord in handen na zijn 43.03 op de 400 meter tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Hij loopt op die augustusdag een 17 jaar oud record uit de boeken gelopen.

Het record op de 400 meter voor mannen was echter niet het langst staande wereldrecord. Dat is het record op de 800 meter voor vrouwen, gelopen door de Tsjechische Jarmila Kratochvílová tijdens de eerste Wereldkampioenschappen in het Finse Helsinki.

Nederland op het WK

Nederland heeft sinds die eerste Wereldkampioenschappen atletiek in Helsinki in 1983 dertien medailles gewonnen, waaronder twee keer goud. Dafne Schippers en Rens Blom wonnen de gouden plakken, de één voor de 200 meter in 2015 (Peking), de ander voor polsstokhoogspringen in 2005 (Helsinki). Nederland is met dertien medailles de 34e plek in het landenklassement. ‘We’ hebben op dit moment geen wereldrecords in handen.

Discutabel plan

Dat zou wel het geval kunnen zijn als de Europese atletiekunie een discutabel plan doorzet. Dat wil namelijk de wereldrecordlijst opschonen. Alle bestaande records moeten voldoen aan drie voorwaarden. De belangrijkste is dat de atleet in de maanden voor de geleverde recordprestatie een vastgesteld aantal dopingcontroles moet hebben ondergaan.

De atletiekunie wil met dit plan vooral de wereldrecords bij de vrouwen geloofwaardiger maken. Iedereen herinnert zich nog wel de Oostblok- en DDR-reuzen uit de jaren zeventig en tachtig. Sterker nog: in 2003 stelde de Noorse atletiekunie al een dergelijk plan voor. “De records uit de jaren tachtig en negentig zijn amper te breken, omdat de verantwoordelijke atleten geholpen werden door dope,” verklaarde de Noorse bondsvoorzitter toentertijd. Als de internationale atletiekfederatie IAAF dit voorstel goedkeurt, wordt Dafne Schippers wereldrecordhouder op de 200 meter.

Dan heeft Nederland eindelijk weer een wereldrecord te pakken. Maar om op een positieve noot af te sluiten. Onze Nederlandse atleten hebben wel vijf Europese records in handen. Aan Dafne Schippers de taak om te pogen tijdens haar race over 200 meter twee records in één wedstrijd te verbeteren. En dat zonder hulp van buitenaf.

Het WK Atletiek wordt van 4 tot en met 13 augustus gehouden in Londen. Het toernooi is te volgen via de NPO.