Spring naar de content
bron: Pexels/Tofros

Hoe de aanwezigheid van uw telefoon uw cognitieve vermogen weet te verminderen

Uw smartphone: het apparaat zit bijna altijd in uw broekzak, tas of het ligt op tafel of het bureau. Voor veel mensen is een pauze van de constante berichtenstroom gewenst, even de telefoon uit te zetten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de constante aanwezigheid van het mobieltje in ons leven de 'ruststand' van onze cognitieve vermogen beïnvloedt zonder dat we er ons bewust van zijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jana Simmelink

Uit het onderzoek -- uitgevoerd door , , , and

Verkeerde perceptie onderzoeksgroep

Aan het onderzoek deden vijfhonderd studenten mee. Zij namen allemaal deel aan twee verschillende psychologische tests met betrekking tot het geheugen en hun aandacht. De helft van de deelnemers werd gevraagd of ze hun telefoon op stil wilde zetten en in de onderzoeksruimte wilden houden. De andere helft moest al hun bezittingen achterlaten in een andere ruimte.

Resultaten

Uit de twee beproevingen bleek dat de deelnemers zonder telefoon beter scoorden en de tests makkelijker vonden. De deelnemers gaven wel aan dat zij niet het gevoel hadden dat de afwezigheid van hun telefoon hier iets mee te maken had. Ook de mensen die minder goed scoorden verwezen niet naar de aanwezigheid van hun telefoon als reden van falen. Het onderzoek is gepubliceerd in The Journal of the Association for Consumer Research. Alle bevindingen zijn hier te vinden.

Daniel Oppenheimer, docent psychologie aan de University of California, Los Angeles, ondervond hetzelfde resultaat na een vergelijkbaar onderzoek met laptopgebruikers. Uit zijn onderzoek enkele jaren geleden bleek dat studenten relatief meer wisten te onthouden, wanneer zij tijdens colleges notities maakten met de hand in plaats van met een laptop.

Dus, wanneer u in opperste concentratie wilt werken, dient u uw smartphone in een andere ruimte leggen.