Spring naar de content
bron: ANP/Justin Merriman/Getty Images/AFP Foto

In de Trump bv is ieder familielid inzetbaar

Ze is een relatief onbekende, maar toch wordt ze gezien als laatste in de lange rij van invloedrijke familieleden van Donald Trump. Lara Trump is volgens sommigen een ‘uitdrukkingsloze Kardashian-kopie’ die als pop meevecht tegen de ‘lying’ mainstream media. Ze presenteerde afgelopen week namelijk Real News, het nieuwe Facebookjournaal van Trump.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nico Hofstra

“Ik durf te wedden dat u nog niet heeft vernomen over alle prestaties die de president deze week heeft geleverd, want er is immers zo veel nepnieuws in omloop,” zegt Lara Trump tijdens de aftrap van haar nieuwsrubriek op de Facebookpagina van Trump. In het twee minuten durende filmpje geeft de schoondochter van de president een opsomming van een aantal recente nieuwsfeiten.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Zo juicht ze over de groei van 800.000 banen sinds het presidentschap van Trump, zijn waargemaakte belofte over de komst van een fabriek in Wisconsin en zijn bezoek aan veteranen in Ohio. De media zouden volgens Trumps schoondochter geen melding hebben gemaakt van de prestaties van haar schoonvader. President Trump ziet de introductie van deze nieuwscampagne dan ook als de ‘enige manier om de waarheid te verkondigen’.

De tekst gaat verder onder de video.

Een simpel rondje langs de Amerikaanse media bewijst echter het tegendeel. Diverse nieuwskanalen maken melding van Trumps donatie van $100.000 aan het Amerikaanse Department of Education. De republikeinse Minister van Onderwijs, Betsy DeVos mocht het bedrag in ontvangt nemen tijdens een persconferentie in het Witte Huis. “De president en ik hebben vele gesprekken gevoerd over hoe we het beste de behoeftes van de studenten op de eerste plaats kunnen zetten en zo levenslang succes voor hen kunnen garanderen,” aldus DeVos.

Trump TV

Daarnaast besteedde de Amerikaanse nieuwszender CNN uitgebreid aandacht aan de economische groei tijdens het eerste kwartaal van Trump. De economie groeide volgens de regering met 2,6% tussen april en juni, volledig tegen de verwachting in van Amerikaanse economen. Op de website van The Washington Post kreeg de door Trump beloofde fabriek in Wisconsin een lijvig verhaal.

Volgens gouverneur Scott Walker zou de fabriek ruim 13.000 banen opleveren. Foxconne, de Taiwanese fabrikant van computeronderdelen en uitbater van de fabriek, heeft helaas laten weten slechts 3000 mensen aan te nemen voor de eerste vier jaar. Desondanks noemt The Washington Post de komst van de fabriek een ‘broodnodige overwinning voor Trump’.

In de korte nieuwsuitzending van Lara Trump bleven talloze nieuwsfeiten achterwege. Begrijpelijk, want waar moet je beginnen met de grote hoeveelheid aan nieuwsfeiten over de president. Denk bijvoorbeeld aan de beslissing om transgenders uit het leger te weren, de recente redding van Obamacare en het vertrek van Sean Spicer en de flitsexit van Anthony Scaramucci.

Overigens is het grote tekort aan relevant nieuws — in de ogen van de familie-Trump — geen probleem, want Lara zal wekelijks terugkeren om ons te voorzien van het laatste Trump-nieuws. Naar verwachting zal de president zelfs een enkele keer aanschuiven in de nieuwsrubriek van zijn schoondochter. Vox-journalist Garet Williams noemt de livestream mogelijk de aanloop naar een heuse eigen zender. Het netwerk zou ‘Trump TV’ kunnen heten.

Kardashian

Zelfs in Amerika is Lara Trump een relatief onbekende verschijning uit de omgeving van Trump. Haar recente optreden ziet men als een lancering van een vrouw die in de voetsporen treedt van presidentsdochter Ivanka Trump en haar man Jared Kushner. Beiden zijn al officiële adviseurs van Trump.

The Guardian-columnist Miranda Hyde trekt een vergelijking met de Amerikaanse familie Kardashian. “Net als bij de familie Kardashian blijkt er een bijna grenzeloze voorraad aan mindere goden te zijn om indien nodig van stal te halen. Als een Trump-unit disfunctioneert, kan een andere altijd debuteren in een ‘real news show’ om in de spotlight te staan.”

De in North Carolina geboren Lara Yunaska trouwde in 2014 met Eric Trump, tweede zoon van Donald en Ivana Trump. Voorheen waren zij ruim zes jaar samen en was Lara onder andere werkzaam als televisieproducent. Van haar eerste echte optreden als presentatrice schetste Miranda Hyde een raak beeld.

“Wat ze mist aan gezichtsuitdrukking kan ze ruimschoots goedmaken met haar stemgeluid,” schrijft de columnist. “Een soort hyper-parmantige verkopersbabbel die elk moment kan veranderen in murmelend lachen. Inderdaad, zelfs bij het uitspreken van de woorden ‘Deze week sprak de president met de ICE…’ kon ze haar vreugde amper bedwingen.”

Dierenleed

Eerder kwam Lara Trump vooral in het nieuws toen zij besloot zich uit te spreken tegen dierenleed. Ze betuigde steun aan The Beagle Freedom Project, een controversiële dierenwelzijnsorganisatie, waarvan een leidinggevende werd veroordeeld voor intimidatie en stalking van een bedrijf dat dierproeven toestond. Uitgebreider kwam ze ter sprake naar aanleiding van haar huidige zwangerschap. Lara en Eric verwachten hun eerste kind volgende maand. Een negende kleinkind voor president Trump.

Met haar aanstelling als ‘senior consultant’ voor Trumps presidentscampagne in 2020, zal dit niet niet de laatste keer zijn dat Lara het nieuws beheerst. Of om te spreken met de woorden waarmee zij haar journaal afsluit: “Bedankt dat u er was. Ik ben Lara Trump en dit is the real news.”

Onderwerpen