Spring naar de content
bron: ANP/Ilvy Njiokiktjien

Eerste nominaties Gouden Komkommer 2017 bekend

Toegegeven, even, héél even vreesde de jury dat het er deze zomer niet van zou komen. De kabinetsformatie, de G20-top, Mosul herovert: aan hard nieuws geen gebrek. Maar de afgelopen week dienden de eerste kandidaten voor de Gouden Komkommer, de prijs die HP/De Tijd in samenwerking met de Bond voor Bange Blanke Mannen (BBBM) jaarlijks uitreikt voor het grootste non-nieuws tijdens het zomerreces, zich dan toch aan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jan Smit

Voor alle medelanders in den vreemde die het even allemaal wel geloven — mindfulness! — en de hardwerkende Nederlanders die de economie op stoom houden en dus geen tijd hebben om de media op de voet te volgen, zetten we de eerste vijf genomineerden alvast in willekeurige volgorde op een rij.

KNMI geeft code geel

De wegen van de dames en heren meteorologen in De Bilt zijn ondoorgrondelijk. Sinds een paar jaar waarschuwen de barometerkloppers bijna wekelijks voor wéér een zonvloed. Er hoeft maar een regendruppel aan te komen of de rijksweergoden tamboereren code rood. Bijna even zo vaak zitten ze er naast.

Grote vraag is wat het KNMI bezielt. Wie heeft dit bedacht? Vanwaar dit zinloze stoplichtenfetisjisme? Is er sprake van een bonusmalusregeling – te positief: minder salaris, te negatief: steniging? Kan dít bij de formatiebesprekingen niet eens op de agenda? Waar is demissionair bewindsmens Melanie Schultz van Haegen-Maas Geesteranus juist nu het land haar nodig heeft!

Waar is demissionair bewindsmens Melanie Schultz van Haegen-Maas Geesteranus juist nu het land haar nodig heeft!

Man overlijdt na poging om van Engeland naar Frankrijk te zwemmen

Een veertiger die het Kanaal wilde oversteken is maandag verdronken.  Twaalf zeemijlen (1852 meter, red.) van Dover werd de man onwel. Een jaar geleden legde een andere malloot die de 32 kilometer van Dover naar Calais wilde zwemmen ook al het loodje. Er zijn minder omslachtige methodes om een voltooid leven te beëindigen. Kees van der Staaij, kom er maar in!

Zorgen over opmars sessies met tripthee

Zelfgebreide, opgewarmde ‘primeur’ van de Volkskrant. Twee verslaggevers volgen in het kader van de participerende journalistiek een sessie thee drinken met ayahuasca, een hallucinogene plant. Ze bellen experts – Verslaggever: “Is dit gevaarlijk meneer de deskundige?” Expert: “Dit is zeker gevaarlijk!” – , maken daar een itempje van en… hatseflats, daar is de opening van de dinsdagkrant. Dat het gebruik van ayahuasca riskant is, is al jaren bekend. De gewaardeerd collega-columnist Van Amerongen kan daarover meepraten. Maar dat geldt voor alle hallucinerende middelen. Een flinke joint inbegrepen.

Hoogleraar voedingsleer Martijn Katan: “Weet je wat echt gevaarlijk is? Keukentrapjes!”

Eiergate

Mede op advies van de NVWA haalden de supermarkten de afgelopen weken bijna 10 miljoen eieren uit de schrappen. Ze zijn afkomstig van 138 pluimveebedrijven die, zonder het te weten, het verboden middel fipronil hebben gebruikt tegen bloedluis, een bij leghennen veel voorkomende parasiet. De schade loopt in de miljoenen euro’s – om nog maar te zwijgen over de imagoschade. Typisch gevalletje much a do about nothing.

Al bij 0,005 mg fipronil per kilo slaat de NVWA alarm. Pas bij consumptie van 0,54 mg fipronil – 108 eieren — in korte tijd loopt een volwassene met een gewicht van 60 kilo gevaar. Hoogleraar voedingsleer Martijn Katan maakt zich evenmin zorgen. Op Sri Lanka deden in een paar jaar tijd zeven mensen een zelfmoordpoging met pure fipronil, schrijft hij op zijn Facebookpagina.

De tekst gaat hieronder verder.

Hoe gevaarlijk is Fipronil in eieren? Ik heb het voor u uitgerekend. Op Sri Lanka deden in een paar jaar tijd zeven…

Geplaatst door Martijn Katan op dinsdag 1 augustus 2017

De hoeveelheid kwam overeen met de maximaal toegestane hoeveelheid in tien miljoen eieren. Na twee tot vier dagen in het ziekenhuis gingen alle zeven gezond weer naar huis. Katan: “Weet je wat echt gevaarlijk is? Keukentrapjes!”

Toen Schubbekutteveen 1 kampioen werd gingen ze op een platte kar door het dorp

De complete gekte rondom het EK-vouwenvoetbal

Met als dieptepunt de discussies over de (te lage salarissen) en de vraag waarom ‘onze Leeuwinnen’ – teiltje! – tijdens de huldiging niet door de Amsterdamse grachten mochten varen en niet door ons koningspaar werden ontvangen. Want ze zijn zo goed… Nog een keer dan: het Nederlands elftal staat technisch gezien op gelijke hoogte met de heren van Schubbekutteveen 1 (4e klasse KNVB). Met dien verstande dat ik Harry Logtenberg, al 17 jaar doelman van dit team, nog nooi zo heb zien blunderen als de keepsters tijdens de EK.

De tekst gaat hieronder verder. 

Logtenberg, en de andere spelers van Schubbekutteveen 1 trainen drie keer in de week. Zonder daar ook maar een euro mee te verdienen. Oké, toen ze drie jaar geleden promoveerden, mochten ze in  aanloop naar het seizoen daarop op kosten van de plaatselijke ondernemersvereniging een lang weekeind op trainingskamp naar Ameland.

Toen ze datzelfde seizoen met 2-1 de streekderby wonnen tegen het naburige Vollebroek en daardoor niet meer waren in te halen door de concurrentie ging het team op een platte kar door het dorp. Daar, in het Proathuus, duurde het kampioensfeest die zondag tot in de late uurtjes. De maandagochtend daarop stond Harry Logtenberg weer in zijn slagerij.