Spring naar de content
bron: Teesprings

Storm van verontwaardiging na 'stunt' met swastikashirts

Wekelijks neemt Alexandra Besuijen op deze website de wereld voor mode en trends kritisch onder de loep. Deze week bespreekt ze de maandelijkse stonde en een perverse modereferentie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Alexandra Besuijen
Beeld:

Tie Ta Tovenaar

Mijn vroegere Amsterdamse buurvrouw Truus had een variëteit aan benamingen voor de maandelijkse ongesteldheid, die ze ook onbekommerd tentoonspreidde. Zo had ze regelmatig ‘opoe op bezoek’, of ‘emmetje’, de ‘rode vlag moest uit’, ze had regelmatig ‘een bloedlip’ of ‘de tomatensoep was overgekookt’. Mijn favoriet was toch wel dat de 'poes in de hangmat' lag!

Als kind kon ik niet wachten tot ik er ook eentje had – dat leek me nou toch zo schattig, een poes in een hangmat! Truus had ongetwijfeld ook wel raad geweten met de Ta Ta Towel, een badstoffen constructie tegen zweetborsten: Tiet in de hangmat!  Ik hoor het d'r zo zeggen. Zelf vind ik Tie Ta Tovenaar wel passend.

Het is een soort beugel die je om je nek hangt met aan de uiteinden twee zakjes waar je je borsten in stopt. Hoe dat zo? Welnu, uitvindster dezes, Erin Robertson, was op een bloedwarme dag bezig zich gereed te maken voor een date. Ze had gedoucht en liep in haar nakie door haar aircoloze appartement. Kleren uitzoeken, make-uppie doen, teennagels lakken en huppakee! Boob sweat! Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord, maar goed, die potloodtest heb ik dan ook nooit kunnen volbrengen. Het schijnt best een vervelend ongemak te zijn voor dames met een plus C-cup.

Onder het motto 'Keep 'em high and keep me dry' zijn ze voor 45 dollar hier te koop. Het lijkt me reuze handig hoor, écht, maar ik hoop wel dat de draagsters zich beperken tot de huiselijke omgeving. IJdele hoop, ik weet het, want op Instagram is #tata alweer veelvuldig gebruikt. Met niet altijd even charmant resultaat, maar dat zal ik wel weer niet mogen zeggen. Pfff.

Beeld:

Peace, love and swastika

Lees een hypothetische overleg bij het designbedrijf KA Design en huiver. “Adolf Hitler was best geen leuke man. Allemaal mensen vermoorden en zo. En weet jij wat ‘ie ook gedaan heeft? De swastika een slechte naam gegeven! Tsss! Dat prachtige eeuwenoude symbool voor liefde en geluk met van die grappige haakarmpjes! Zo jammer! Weet je wat? Wij gaan de swastika weer hip maken, weer geliefd. Dat ie weer past in het rijtje peace, love en happiness! Ja jottem, dát gaan we doen! Zal die ouwe AH nog lelijk op zijn snor kijken!'

Zo ongeveer moet het gegaan tijdens het overleg van de hersenloze ontwerpers van deze swastika shirts. Met een lekker kek regenboogje eronder, zodat ook de lhgbqwerty-brigade bediend wordt. Helemaal toppie! What could go wrong? Dat Hitler honderdduizenden homo's heeft laten creperen en vermoorden bijvoorbeeld? En dat een regenboog en een swastika misschien wel een van de perverste combi's ooit is? Manmanman.

De ontwerpers die – zoals ze zelf toegeven – nul expertise hebben in het modevak, maar zichzelf als kunstenaars en vrijdenkers zien hadden niet verwacht zoveel backlash te krijgen. Joh.

Twitter barstte zowat uit zijn voegen en op een enkele neonazi na – no surprise there – werd er met grote afschuw gereageerd. In zulke grote mate, dat KA Design besloten heeft de hele collectie af te blazen. Een beetje slim zijn ze toch dus wel. Het zou me niks verbazen als ze binnenkort komen met een shirt met een jodenster erop. Omdat een ster toch eigenlijk ook helemaal hippiedepippie is en zo vrolijk geel en joden best tof zijn. Ik verbaas me tegenwoordig nergens meer over.

Dans met mij, de Alpaca

Ben je een beetje uitgekeken op mediteren met poezen of yoga met geiten? Het nieuwste van het nieuwste is nu dansen met alpaca's. Jeweetwel, die langbenige wolbalen met zo'n lief kamelensnuitje. In Canada kan het. Nou ja, je danst niet letterlijk met zo'n beest, maar er tússen. Ook leuk. Ik kan me er hier in Nederland ook wel wat bij voorstellen. Dansen tussen de schapen op Texel bijvoorbeeld. Wie weet.

En dan hier nog wat fijne alpacafilmpjes, die helemaal niks met dit verhaal te maken hebben...