Spring naar de content
bron: ANP/Koen van Weel

Cultuurtips voor het weekend: Kedi, Piet Mondriaan en Katinka Polderman

Deze zomer selecteert HP/De Tijd elke vrijdag de beste cultuurtips voor het weekend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Film: Kedi

In de oude straten van Istanbul leven honderdduizend katten. Ze zijn van iedereen en niemand, wild noch tam, maar zijn al eeuwen onderdeel van de samenleving. De mensen houden van de katten en de katten houden van de mensen. In Kedi volgt documentairemaker Ceyda Torun zeven van die straatkatten.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Door deze katten te beschouwen als de spiegel van de maatschappij, zoals een van de geïnterviewden ze noemt, wordt het verhaal van Turkije verteld. Hoe wapent het land zich tegen de toenemende veranderingen binnen de samenleving?

Kedi is vanaf 12 augustus op diverse locaties in het land te zien.

Muziek: Katinka Polderman

In haar vijfde theatervoorstelling Polderman tiert welig brengt Katinka Polderman weer wat we van haar gewend zijn: het betere kleinkunstlied. De voorstelling handelt over mondiale problemen als jihadisme en migratie, maar ook over particuliere zaken als het moederschap. In het Openluchttheater in het Vondelpark is de voorstelling op zaterdagavond 12 augustus gratis te zien.

Aansluitend wordt in de openluchtbioscoop de film Esteban vertoond, de debuutfilm van de jonge Cubaanse filmer Jonal Cosculluela. De negenjarige Esteban heeft een groot talent voor pianospelen en wil niets liever dan pianist worden. Zijn omgeving is daar minder gelukkig mee: hij kan beter een echt vak leren, zodat hij later meer kans op een baan heeft. Esteban laat zich echter niet ontmoedigen en zet door.

Polderman tiert welig. Zaterdag 12 augustus, Openluchttheater Vondelpark, Amsterdam. Aanvang: 20:30 uur. 
Esteban. Zaterdag 12 augustus, Openluchttheater Vondelpark, Amsterdam. Aanvang: 21:45 uur. Meer informatie vindt u hier.

Theater: De Parade

Het concept van rondreizend theaterfestival De Parade is inmiddels wel bekend. Na Rotterdam, Den Haag en Utrecht doet het festival het Martin Luther Kingpark in Amsterdam aan. Wat er zoal te zien is? Alex Klaassen en Henry van Loon geven met hun wereldberoemde band H.E.A.R. een afscheidsconcert, Ellen ten Damme zingt in het Frans en Rick Paul van Mullingen brengt in een muzikale voorstelling een ode aan de paradijsvogels.

De Parade staat tot en met 27 augustus in het Martin Luther Kingpark in Amsterdam. Meer informatie vindt u hier.

Museum: Mondriaan in het Gemeentemuseum

Den Haag pakt dit jaar groots uit om 100 jaar De Stijl te vieren. In het Gemeentemuseum is de inmiddels vermaarde overzichtstentoonstelling van Piet Mondriaan te zien: De ontdekking van Piet Mondriaan. Aan de hand van meer dan driehonderd werken van de kunstenaar wordt een reis door zijn leven gemaakt.

Daarnaast zijn er brieven, foto’s en persoonlijke objecten te zien en is zijn atelier in Parijs op ware grootte gereconstrueerd. Onderstaande documentaire laat zien hoe de tentoonstelling tot stand is gekomen.

De ontdekking van Piet Mondriaan is tot en met 24 september te zien in het Gemeentemuseum in Den Haag. Meer informatie vindt u hier.

Festival: Grachtenfestival

Voor de twintigste keer wordt dit jaar in Amsterdam het Grachtenfestival georganiseerd. In tien dagen tijd worden op zo’n negentig locaties in de stad zo’n 250 concerten gegeven. Jonge musici van over de hele wereld brengen op een toegankelijke manier klassiek repertoire. Aanraders voor dit weekend zijn De Vijf Variaties, het Chen Quartet en de Casares Borthers Band. Wees snel met de kaarten, want een deel van de concerten is al uitverkocht.

Het Grachtenfestival duurt tot en met 20 augustus. Meer informatie vindt u hier.

Onderwerpen