Spring naar de content
bron: ANP/Win McNamee/Getty Images/AFP Foto

Het cruciale punt dat we uit het oog verliezen rond Charlottesville

“In elk geval heeft Charlottesville iets duidelijk gemaakt. Deze ontwikkelingen overstijgen partijpolitiek; het gaat om onze beschaving, die broos is en gevaar loopt. Daar moet iedereen zich bewust van zijn,” schrijft columnist Özcan Akyol vandaag in het Algemeen Dagblad. Op het eerste gezicht een mooi standpunt, maar wat kunnen burgers doen om de verpaupering van onze beschaving tegen te gaan. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jana Simmelink

De afgrijselijke gebeurtenissen in Charlottesville van afgelopen zaterdag doen iedereen — Amerikaans of niet — huiveren. Het is een zoveelste bevestiging in korte tijd dat verdeeldheid over de hele wereld toeneemt, en hand in hand gaat met toenemende intolerantie voor de mening van een ander.

Akyol stelt in zijn column: “Als er nog steeds mensen zijn die na de nazi-betoging van afgelopen weekend nuances willen aanbrengen, diskwalificeren zij zichzelf van verdere deelname aan debatten.” Een — naar mijn mening — terechte visie, maar hij verliest hier één cruciaal punt uit het oog.

Tegenvoorstel

Door mensen te ‘diskwalificeren van verdere deelname aan debatten’ creëer je juíst verdeeldheid. Door iemand de mond te snoeren voelt diegene zich ongehoord. Daarmee vergroot je de kans dat iemand rare streken uithaalt. Een gevalletje ‘een kat in het nauw maakt rare sprongen’.

Een tegenvoorstel: luister naar elkaar, maar heb alstjeblieft respect voor de ander. Spreek je uit, maar respecteer het als iemand je niet wilt horen. Nuancering in dit soort abominabele tijden is de sleutel voor een rustigere beschaving. Iedereen heeft een mening. Over ras, cultuur, gedrag, het karakter van een ander, en dat moet kunnen.

Maar je hóéft het niet van de daken te schreeuwen, je hoeft je gelijk niet te krijgen. Want we zijn tenslotte allemaal mensen met een andere achtergrond, een ander brein en een andere visie op de narigheid in het leven.

Het wegmedium VICE maakte onderstaande mini-documentaire over de gebeurtenissen in Charlottesville.