Spring naar de content
bron: ANP Kippa/Koen van Weel

Matthijs van Nieuwkerk houdt functioneringsgesprek in De Volkskrant

In een groot interview in de Volkskrant kondigt presentator Matthijs van Nieuwkerk aan dat De Wereld Draait Door vanaf 2018 minder vaak te zien is. “Ik heb deze wens al een aantal jaren.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Vanaf 2018 gaat het seizoen van DWDD maar zes maanden duren. “Ik heb deze wens al een aantal jaren,” vertelt Van Nieuwkerk. “In de eerste plaats om het programma glanzend en sterk te houden, maar ook voor mijzelf. Ik wil meer tijd hebben om af en toe andere programma’s te maken, presenteren of bedenken. DWDD is voor mij het beste programma denkbaar, en ik ga er hopelijk nog lang mee door, maar het is ook een mateloze slokop.”

Van Nieuwkerk gaat vanaf maandag 4 september het dertiende seizoen DWDD – volgens de intro ‘het vlaggenschip van de publieke omroep’ – in. Tijdens het voorgaande en twaalfde seizoen krijgt zowel het programma als Van Nieuwkerk kritiek. De presentator zou niet meer scherp genoeg zijn en soms vermoeid ogen.

De tekst gaat hieronder verder. 

Goed kompas

“’Ach, commentaar hoort bij het werk,” reageert hij daarop. “Soms hartstikke raak, soms een tikkie krankjorum. Het is de ketelmuziek die erbij hoort, en we hebben niet de slechtste critici, trouwens. Wat betreft de turbulentie van de tv-kritieken: goed of slecht, het is niet de wind waarop wij varen. DWDD is succesvol geworden omdat we als team een goed kompas hebben.”

580 duizend euro

Het moet, tot slot, nog even gaan over het salaris van Van Nieuwkerk. Volgens de Volkskrant is hij – met 580 duizend euro per jaar – de bestbetaalde presentator van de Publieke Omroep. Het verhaal is eenvoudig verteld, vindt de presentator. “Ik ging niet naar de commerciëlen als ik bij DWDD 580 duizend euro zou verdienen. De VARA en de NPO wilden dolgraag dat ik bleef en hadden het er dus graag voor over. Het is voor een derde deel publiek geld, dus iedereen mag weten hoe dat wordt besteed. En terecht. Voor mij niet altijd even leuk, maar mijn moeder zou gezegd hebben: Deine Sorgen möchte ich haben.

Als hij in 2018 meer tijd tot zijn beschikking heeft, hoopt Matthijs van Nieuwkerk op een programma op de zaterdagavond. “Geen idee of het wat is, maar ik heb er stiekem stille hoop op.”

Want over een afscheid van de televisiewereld is het nog veel te vroeg. “De kunst van het afscheid nemen, wie beheerst die? Het liefst toch met klaroengeschal, ooit. Ik ben nog jong. We zullen zien.”