Alles voor het perfecte shot

Nathalie Huigsloot 25 aug 2017 Cultuur

Ze riskeerden hun leven om wereldwijd oorlogen en andere gruwelijkheden vast te leggen, en maakten – dichter bij huis – sprekende portretten van bijvoorbeeld koningin Beatrix. Topfotografen Raymond Rutting, Sacha de Boer en Vincent Mentzel bieden een kijkje achter de schermen. “Ik ben weleens met een pistool tegen mijn hoofd in de auto gesodemieterd.”

Kunnen jullie je de eerste keer herinneren dat jullie door de lens keken?
Sacha de Boer: “Dat was in 1974, in Artis. Ik was zeven.”

En wat zag je?
“Ik zag dat ik de tijd kon stilzetten. En dat ik zelf kleine plaatjes kon verzamelen. Ik zag de leeuw met mijn eigen ogen op een heel andere manier dan in zo’n klein schilderijtje door mijn Agfa Clack-camera. En ik vond het fascinerend dat ik die beelden van Artis nog steeds had als ik thuiskwam. Sterker nog, die momenten kon ik voor altijd bij me houden. Dat vond ik magisch.”
Vincent Mentzel: “Ik denk dat ik een jaar of tien was toen ik voor het eerst door de lens keek. Het was in Frankrijk. De foto die ik meteen voor ogen heb als ik eraan denk, maakte ik bij de Arc de Triomphe. Daar stond een fotomodel voor een foto- shoot. Het was heel zonnig en zij had een bontjas aan. Ik maakte een foto, ik was een jongetje van niks, en die vrouw keek heel boos naar mij. Ik heb die foto nog steeds.”
Raymond Rutting: “Ik was een jaar of twaalf en herstellende van een auto-ongeluk.”
De Boer: “Je moet ook niet rijden als je twaalf bent.”

Reageer op artikel:
Alles voor het perfecte shot
Sluiten