Spring naar de content
bron: Zomergasten/VPRO

Zomergasten 2017 in zes fragmenten

Janine Abbring ontving in de persoon van Claudia de Breij haar laatste zomergast van dit jaar. Wat waren de beste fragmenten van dit jubileumseizoen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Door Postma

De Breij toonde wat haar inspireerde en vertelde hoe ‘ge-wel-dig’ en prachtig ze het allemaal vond om gast te zijn in Zomergasten. Met 562 duizend kijkers was het op de aflevering met Eberhard van der Laan na – die bijna het dubbele aantal kijkers trok – de best bekeken aflevering van Zomergasten 2017. Wat onthouden we van hun medegasten van dit seizoen?

Rosanne Hertzberger beet op 30 juli het spits af in het dertigste seizoen van Zomergasten. De microbioloog sprak op hoog tempo over de wetenschap en haar fascinatie voor mensen die ‘buiten de lijntjes kleuren’.

De wetenschap moet echter niet misbruikt worden, wat zou gebeuren door onwetende foodbloggers. Ze illustreert haar verhaal aan de hand van een fragment van zo’n blog en een stukje uit PaleoTV.

Emotioneel eerbetoon

In de tweede aflevering blikte Eberhard van der Laan geëmotioneerd terug op zijn leven. Het gesprek met de ongeneselijk zieke burgemeester van Amsterdam was onderhoudend en open. De uitzending leidde ongetwijfeld niet alleen bij Abbring en Van der Laan tot tranen, maar roerde ook veel Amsterdammers die gezamenlijk op grote schermen keken.

Racismedebat

Het gesprek met de derde gast, psychiater Glenn Helberg, verliep wat stroever dan met de andere gasten. Abbring en Helberg waren beiden bang iets verkeerds te zeggen. Het gesprek wordt in Vrij Nederland als ‘exemplarisch voor het racismedebat in Nederland dat even stroef verloopt’ omschreven. Helberg begint met een fragment uit de film The Heart of Madness en geeft college over racisme en het belang van contact.

Ode aan de kunst

De Vlaamse acteur en zanger Wim Opbrouck bracht in de vierde aflevering een ode aan de kunst. Opbrouck opende met een fragment uit Zomergasten waarin Jan Wolkers te gast is en brengt hiermee ook een ode aan het programma. Het gesprek bleef vaak een beetje op de vlakte, maar het was de acteur er ook niet om te doen zichzelf te tonen. Als afsluiter toonde hij de ‘krachtige en gebroken’ Nina Simone.

Apatist

Primatoloog Frans de Waal toonde op 20 augustus voornamelijk fragmenten die iets met zijn werk te maken hadden. De Waal voorzag de filmpjes van uitleg over het dierengedrag van mensen en het mensengedrag van dieren. Voor de kijker was het soms wat veel van hetzelfde. Voor De Waal, die schat zo’n tienduizend uur naar apen te hebben gekeken, was het vast niet veel. Over geloof is de primatoloog kort van stof; hij is een apatist.

Kletsavond

De laatste uitzending met Claudia de Breij was voornamelijk een gezellig kletsavond. Abbring en De Breij maakte er geen geheim van dat ze bekenden van elkaar waren. Wanneer de twee een andere mening hadden – zoals over het PowNed-fragment met de piemelschreeuwer – was de verbazing groter dan de kritische vraag.

Het was opvallend te zien hoe het onderdeel over over de scheve man-vrouwverhouding in de comedywereld ontspoorde in een half sollicitatiegesprek voor Zondag met Lubach, een andere werkgever van Abbring. Abbring en De Breij sloten het seizoen giechelend af, zittend op het randje van caravan met de voeten in het water en wijn in de hand.

De hele uitzending met De Breij is hier te bekijken.