Spring naar de content
bron: Jinek/KRONCRV

Terugkijken: maker Jesse reageert bij Jinek op ophef

In Jinek heeft Joey Boink gereageerd op de ophef rond en het schrappen van zijn documentairefilm Jesse over GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver door BNNVARA.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

“Ik was niet enorm verrast dat er commotie over zou zijn, vanwege mijn rol,” zegt Boink. “Ik heb er met de producent en omroep alles aan gedaan om die onafhankelijkheid te waarborgen. Tijdens de seizoenspresentatie bij BNNVARA – twee dagen voor het schrappen van de film – kreeg ik van niemand te horen dat het gevoelig lag.”

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De tekst gaat hieronder verder.

Vooral de rol van Boink als medewerker — en de daarbij behorende vragen rond zijn onafhankelijkheid — deden BNNVARA besluiten Jesse terug te trekken. Arthur van Amerongen, columnist op deze site, zette juist vraagtekens bij de verheerlijking van Klaver. “Hoe haalt de Publieke Omroep het in godsnaam in zijn hoofd om dit efemere & confabulatoire puberidool op primetime nota bene een uur lang heilig te verklaren?” schreef hij.

De tekst gaat hieronder verder. 

‘Vreemd verhaal’

Gerard Timmer, directeur van de omroep, reageert in de uitzending dat hij eerst niet wist dat Boink op de loonlijst stond bij GroenLinks. “Een vreemd verhaal,” reageert de documentairemaker. “Ik weet niet hoe de communicatie intern is geweest. Ik heb met meerdere keren met verschillende mensen rond de tafel gezeten. Men wist dit en men was enthousiast. Ik vind het vreemd dat hij er niet van op de hoogte was.”

De tekst gaat hieronder verder.

Voorwaarden

Er waren drie voorwaarden voor de documentaire. Boink wilde inzicht in al het ruwe materiaal, GroenLinks mocht niet in de montagekamer van BNNVARA en Boinks rol bij GroenLinks moest duidelijk in beeld. Jinek: “Dat is in al die fases van het proces zo gegaan.”

Of er een nieuwe versie van de film komt — die ergens anders te zien zal zijn — weet Boink niet. “Ik weet niet hoe het juridisch zit. Al heb ik niet de rechten over het eindproduct. We hebben een mooi eindresultaat gemaakt, waar ook BNNVARA blij mee was. Als ik met het ruwe materiaal een nieuwe film maak, wordt het een vergelijkbare film en krijg je een rechtenkwestie.”

Onderwerpen