Voedselgevecht

Nathalie Huigsloot 30 aug 2017 Leven

Over wat gezond eten is, ontstaat algauw onenigheid, zelfs onder deskundigen. Microbioloog Rosanne Hertzberger (Ode aan de E-nummers) en prof. dr. Martijn Katan (Voedingsmythes) leggen in een explosief gesprek bestsellerauteur en arts Kris Verburgh (De voedselzandloper) het vuur na aan de schenen. “Ik word hier op het rooster gelegd.”

Beeld: Paul Tolenaar

Hebben jullie de neiging om opeens meer koffie te gaan drinken nu je daar langer van blijft leven volgens het laatste nieuws op voedselgebied?
Rosanne Hertzberger: “Ik vond het wel prettige kennis, want ik drink heel veel koffie. Maar ik vraag me meteen af of het er niet mee te maken heeft dat mensen die werken gezonder zijn en meer koffiedrinken op hun werk. Dus ik ben meteen bang voor confounding, namelijk dat een derde variabele het causale verband tussen die twee veroorzaakt.”

Kris Verburgh: “Je ziet wel degelijk in allerlei studies dat koffie het risico op diverse aandoeningen vermindert. Op verschillende soorten kanker, op hart- en vaataandoeningen, op diabetes type 2, op alzheimer. In koffie zitten heel interessante bestanddelen, zoals cafeïne.”

Martijn Katan: “Als het op zó veel ziekten werkt, vind ik het al verdacht. Ik denk altijd: extraordinary claims require extraordinary evidence. Dus als iets tegen al die ziektes werkt, moet je wel met heel sterk bewijs aankomen.”

Reageer op artikel:
Voedselgevecht
Sluiten